EUR: 318,41 Ft
CHF: 273,43 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Életmód

Veszélyes is lehet az egészséges

kajaA túlzásba vitt egészséges táplálkozás is okozhat függőséget és ennek már orvosi neve is van: ortorexia. A lényege, hogy aki biomániás, kizárólag egészséges tápanyagokat vesz magához, de nem tudja, hol a határ, és ha nem jut hozzá a lehető legegészségesebb alapanyagokból készült ennivalóhoz, inkább nem eszik semmit.

Az étkezési rögeszme egyre több fiatal lány belső egyensúlyát borítja fel. Az újfajta betegség nem életveszélyes, feltéve, ha nem kapcsolódik hozzá bulimia vagy anorexia. Az egészséges táplálkozás önmagában nagyon jó dolog, ha a cél egy krónikus betegség kiküszöbölése, néhány fölösleges kiló leadása, vagy az általános közérzetünkön való javítás. Ha ez azonban szélsőségessé válik, az az egészség rovására mehet.


A függő naponta több órát szentel az egészséges alapanyagok felkutatásának és étrendjének megtervezésével, és mivel ez rengeteg idejét elrabolja, elvágja az addig stabilitást nyújtó emberi kapcsolatokat. Idővel kialakulhat egyfajta felsőbbrendűség érzés: az illető lenéz mindenkit, aki ragaszkodik a klasszikus étkekhez. Az ortorexiás hamar megtalálja az életében a biztosnak hitt pontot; a betegségekkel szemben a totális védettség illúzióját hiszi, miközben a realitás kontrollja teljesen eltűnik. Ez utóbbi jelenti azt, hogy valaki feltétel nélkül elhisz minden jóindulatúnak hitt tanácsot anélkül, hogy végiggondolná, vagy elemezné egy kicsit. A biomániásra jellemző a spiritualitás keresése a konyhában, a tesztelt étel elfogyasztása földöntúli kielégüléssel és örömmel jár számára. Miután nagyon szigorú szabályokat követ, a diéta minősége egyben az élet minőségévé is válik.

A legnagyobb veszedelmet a fizikai hatás jelenti. A tökéletesség megszállott követője nem hajlandó természetellenes anyagokat a szervezetébe juttatni. Mivel a beteg nem kap megfelelő arányban fehérjét, zsírokat és szénhidrátot, rohamosan súlyt veszít. Ezt az állapotot pedig már csak egy lépcső választja el a sokat emlegetett anorexiától.


Kapcsolódó Cikkek