2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb II.kerület

Visszavárják a négy fekete gólyát

Elhagyta fészkét az a négy fekete gólyafióka, akik májusban jöttek a világra az áprilisban a Pilisi Parkerdő területére visszatért gólyapártól. A júliusban kirepült fiatal fekete gólyákat a parkerdő munkatársai meggyűrűzték, azt remélve, hogy így nyomon követhetik útjukat, míg szüleikhez hasonlóan, ők is visszatérnek.

Lomnici Gergelytől megtudtuk, a gólyaszülők 65-70 napig nevelték fiókáikat, mielőtt útjukra engedték őket. A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról is tájékoztatta a Lokált, hogy a felcseperedett utódokat a szakemberek már nyár elején meggyűrűzték, lehetővé téve így a megjelölt fiatal fekete gólyák későbbi beazonosítását, illetve a vonulás nyomon követhetőségét.


– Az Európában fészkelő fekete gólyák – így a Pilis lakói is – Afrikában töltik a telet, vagyis hatalmas és megerőltető út áll még előttük. Az általánosan megfigyelt vonulási „koreográfia” szerint augusztus tájékán rendeződnek csapatokba, és általában október elején tűnnek el teljesen a magyarországi, főleg vizes táplálkozóhelyekről, ahol a vonulás megkezdése előtt kis és nagy kócsagokkal, valamint szürke és kanalas gémekkel összeverődve halásznak, majd a Boszporuszon vagy a Gibraltári-szoroson keresztül hagyják el kontinensünket. Érdekesség, hogy a fekete gólyák eltérő korcsoportjai egymással nem keveredő csapatokban vonulnak – mondta el Lomnici Gergely. Hozzátette, a fekete gólyák visszatérő vendégnek számítanak a Pilisben, ami rendkívül pozitív visszaigazolás a térségben folyó természetközeli erdőgazdálkodás helyességére vonatkozóan, hiszen ennek a fokozottan védett fajnak különösen változatos flórájú és faunájú, sok természeti értéket hordozó erdőrészletre van szüksége a fészkeléshez.

– Reméljük, hogy a szülőkön kívül a most kirepült fiókák is visszatérnek, és a madárgyűrűiknek köszönhetően sok érdekes információt megtudhatunk róluk.


Fekete gólyák2

A négy fekete gólyafióka a fészkében

Fekete gólyák Pilis2

A szakemberek meggyűrűzték a fiatal egyedeket, mielőtt útjukra engedték őket

Kapcsolódó Cikkek

  • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

  • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.