EUR: 317,79 Ft
CHF: 270,30 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

10 százalékkal csökkenhet az autóhitelesek törlesztőrészlete

Mintegy 10 százalékkal csökkenhet majd az autóhitelesek törlesztőrészlete az ING vezető elemzője szerint az autóhitelek forintosításának köszönhetően.

Balatoni András az MTI kérdésére válaszolva szerdán elmondta: makrogazdasági szinten a devizaalapú személyi és autóhitelek kivezetése a piacról mindenképp pozitívan befolyásolja majd az ország gazdasági teljesítőképességét.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán bejelentette, hogy piaci árfolyamon forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján. Ennke összköltsége 31 milliárd forint, amelyet részben az állam részben a bankok állnak.

Balatoni András a bejelentést kommentálva elmondta: Magyarország számára a devizakitettség nagy kockázatot jelentett, magas volt a háztartások megtakarítási rátája is, hiszen az esetlegesen megnövekedő törlesztőrészletekre tartalékoltak. A kormányzat aktuális döntése révén ez a fajta kockázat a háztartások mérlegeiből fokozatosan kikerül, ami azt eredményezi majd, hogy a korábbi óvatosság háttérbe szorul a családok fogyasztási, megtakarítási döntéseinél.


Az árfolyamváltozással kapcsolatban kifejtette: a korábbi időszakokban kimutatható volt, hogy a jegybank kamatpolitikája révén próbálta stabilizálni a forint árfolyamát, sokszor éppen az inflációs célok elérésével szemben.

Az elemző úgy fogalmazott: a mostani intézkedés, amely révén a lakossági devizaalapú hitelek aránya a forintosításokat megelőző időszakban elért 54 százalékról 3 százalék alá csökken, Magyarország számára azt eredményezi, hogy kevésbé lesz sérülékeny a külső behatásokra.

Balatoni András szerint az ügyfelek nagy része örömmel fogadja majd a döntést és biztosan élni fog a forintosítás nyújtotta lehetőséggel, hiszen így megszabadulhat a devizahitel jelentette kockázatoktól.

Az MTI kérdésére válaszolva, hogy ez a folyamat milyen terhekkel jár majd a bankoknak, kiemelte, hogy az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegéből ugyan 15 milliárd forintot áll a költségvetés, a fennmaradó összeget azonban a bankszektornak kell biztosítania.

Az elemző az újabb forintosítás esetében is pozitívumként értékelte a bankok devizakötöttségtől való megszabadulását, illetve, hogy a bankok hitelportfóliója kevésbé lesz kockázatos és várhatóan csökken vagy stagnál a nemfizetési ráta.

Az autóhitelesek törlesztőrészleteiről Balatoni András úgy nyilatkozott: a forintosítás után az ügyfelek törlesztőrészletei stabilizálódnak és várhatóan 10 százalékkal csökkennek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Saci néni lett az év tanára

  Saci néni lett az év tanára

  Interjút adott a Lokálnak az a budapesti pedagógus, aki a minap egy anyaországi és két külhoni kollégájával együtt kapta meg az Év tanára 2018 címet. A díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot.

 • Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma jár le az a határidő, amit magának szabott a Jobbik elnöki pozíciójáért induló harcban alulmaradt Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere arról dönt, hogy a párt tagja marad-e, vagy a mögötte állókkal más úton indul el.

 • Dübörög a lombikturizmus

  Dübörög a lombikturizmus

  Egyre több külföldi látogat hazánkba, hogy részt vegyen a magyarországi lombikprogramban. Beszámolóikból kiderül, hogy a hazai egészségügyet érő kritikák ellenére a magyarországi meddőségi kezelések, beültetések elvégzésének színvonala  kiemelkedő a közép-európai térségben.

 • Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  “Az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját Közép-Európa országai adják. 1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Parlamentben, a negyedik Orbán-kormány minisztereinek eskütétele előtt.