EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

280 ezer ember hagyhatja el otthonát Japánban

Özönvízszerű esőzéssel és óránként több mint 180 kilométeres sebességű széllökésekkel csapott le kedden a Goni tájfun Japánra. Az ítéletidő miatt több mint húszan megsérültek, és a hatóságok közel 280 ezer embernek tanácsolták, hogy hagyja el otthonát, és vonuljon átmenetileg biztonságosabb helyre.

A tájfun, amely múlt hét végén a Fülöp-szigeteken legkevesebb 26 halálos áldozatot szedett, Japán nyugati részét és a déli Kjúsú szigetét sújtja.

Az NHK japán televízió arról számolt be, hogy a nyugat-japáni Jamagucsi prefektúra hatóságai a földcsuszamlások és az áradások veszélye miatt javasolták a lakosságnak otthonaik ideiglenes elhagyását.

Helyi médiaértesülések szerint a kelet-ázsiai országban több mint 470 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Kamimine, 2015. augusztus 25. Útra dőlt telefonoszlopok a Japán délnyugati részén fekvő Kamimine városban 2015. augusztus 25-én, miután a Goni tájfun elérte a térséget (MTI/AP/Kyodo News/Ono Maszahito)

Kamimine, 2015. augusztus 25.
Útra dőlt telefonoszlopok a Japán délnyugati részén fekvő Kamimine városban 2015. augusztus 25-én, miután a Goni tájfun elérte a térséget (MTI/AP/Kyodo News/Ono Maszahito)

A tájfun miatt helyenként leállították a sinkanzenek, a nagysebességű vonatok közlekedését. Mintegy kétszáz helyi légi járatot kellett törölni, a nemzetközi forgalmat azonban a légitársaságok szerint nem akadályozza az ítéletidő.

A japán meteorológiai szolgálat közölte, hogy a Goni tájfun észak felé tart, és valamelyest csillapodott, azonban továbbra is óránként akár 200 milliméternyi csapadékot okozhat.

Ázsiát évente 20-30 tájfun sújtja, s ezek többsége Japánt is érinti.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.