2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb XXI.kerület

A ház körüli munka egyben tartja a családot

Szivák Gábor és Veronika öt gyermeket nevel, két nagyfiuk, Tamás és József már egyetemista. A három kicsi, Péter, Etelka és Gábor most tanulják otthon a szüleiktől, hogyan kell megdolgozni azért, hogy mindig legyen az asztalon koktélparadicsom, macskapöcse paprika, fürtös uborka, bab, borsó, saláta, krumpli, karalábé, tök és mindenféle friss idényzöldség – tisztán és vegyszermentesen a kertből!

Szivák zöldségeskert

Szivák Veronika három kisgyermekével, Gáborkával (elölről), Petivel és Etussal a saját zöldségeskertjükben

– Azt gondolom, ha a Jóisten 5 gyermeket rám bízott, akkor az a dolgom, hogy megtanítsam őket a normális, a természetes életre. Az eleinktől van mit tanulnunk: ha volt egy zsebkendőnyi földjük azt megművelték, nem féltek a munkától, és megtermelték maguknak, amire szükségük volt. Én nem tanultam környezetvédelmet, de azt tudom, ha fenntartható jövőt szeretnénk, akkor a gyerekeinket meg kell tanítsuk dolgozni, hajoljanak le, és szedjék ki a gazt, mert ez az ára annak, hogy aztán megehessék, amit a termőföld ad – mondta a Lokálnak Szivák Veronika. Az édesanya hozzátette, az állatok gondozása, az állattartás áldozatos munkája, a földdel való bíbelődés testi-lelki ételemben egyaránt megtermi gyümölcsét.


– Nemcsak arról van szó, hogy tudom, mit teszek az asztalra, és mit esznek a gyerekeim, de ez a fajta közös gazdálkodás egyben tartja a családot – tudtuk meg Veronikától. Szivákék most 10 öreg tyúkot, 10 növendék utánpótlást, 10 kakast, 10 libát, 10 kacsát és egy tucat gyöngytyúkot tartanak.

Szivák apával

Szivák apuka a háttérből szemléli a kicsiket

– Korábban birkáink is voltak, de azoknak nehéz az átteleltetése. Most maradtunk a szárnyasoknál. Elsősorban a tojás miatt kezdtük, de a házi kacsasült s a ropogós libacomb is népszerű itthon, úgyhogy a húsáért is tartjuk őket. A takarmányköltséggel körülbelül nullszaldós a gazdálkodásunk, de nem is azért csináljuk, hogy olcsóbbat, hanem hogy jót együnk. Az állataink egyébként őshonos magyar fajták, Gödöllőről valók, a második fiam oda jár az agrárra – mesélte Gábor, az édesapa, aki csak az újság miatt kísérte három kisgyerekét az állatokhoz, mert Peti, Etus és Gáborka önállóan közlekednek, a legnagyobb természetességgel, otthonosan mozognak a tyúkok, libák, kakasok és kacsák közt – és persze játszanak is, simán ölbe kapják bármelyiket a fotó kedvéért!


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.