EUR: 307,79 Ft
CHF: 284,23 Ft
2016. október 21., péntek
Orsolya

Külföld

Abszolút többséget akar Ciprasz

Athén, 2015. július 16.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlament üléstermében 2015. július 16-án. A képviselők kora hajnalban megszavazták azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a nemzetközi hitelezők követelnek Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

Abszolút többséget akar pártjának az új parlamentben Alekszisz Ciprasz, nemrég lemondott görög kormányfő a szeptember 20-ára kitűzött választások eredményeként.

A baloldali radikális Sziriza párt vezetője “erős mandátum, abszolút többség” megadására szólította fel a választópolgárokat a Realnews című hetilapban vasárnap megjelent interjúban. Szerinte “ez egyszerű, világos és demokratikus” kérés. Hozzátette, hogy “ezáltal lehetővé válna a kilépés a jobboldali Új Demokrácia (ND) és a szocialista pánhellén mozgalom (PASZOK) jelentette kétpártiságból (…) Ez sorsdöntő abból a szempontból, hogy ne lépjünk vissza”.

E két nagy ellenzéki párt uralta az utóbbi negyven évben a görög belpolitikai életet.

Alekszisz Ciprasz az Alpha TV görög tévécsatornának adott csütörtöki interjújában kizárta egy nemzeti egységkormány létrehozását, a nagyobb ellenzéki pártokkal, a konzervatív Új Demokráciával vagy a PASZOK-kal való együttműködés lehetőségét az előre hozott választások után. Utóbbi pártok, valamint az eurózóna tagságot támogató To Potami (A folyó) nevű balközép párt viszont kinyilvánították, hogy egymással koalíciót kötnének.

Cipraszéknak ugyanakkor kevés esélye van arra, hogy megszerezzék az abszolút többséget a jövő hónapra kitűzött, előre hozott választáson, bár a felmérések szerint vezetnek a pártok közötti versengésben.

A görög közvélemény-kutató intézetek adatai szerint a Sziriza 1 és 3,5 pont közötti különbséggel áll élen legnagyobb ellenfelével, az Új Demokráciával szemben. Így valószínűleg ismét koalíciós társakat kell keresnie a kormányalakításhoz, ami a január 25-én aratott választási győzelmét követően is történt. Egyedül a Bridging Europe nevű kutatóintézet jósol egyértelmű, 8 pontos előnyt a Szirizának.

Prokopisz Pavlopulosz görög államfő pénteken írta alá az athéni parlamentet feloszlató rendeletet, hogy szeptember 20-án előre hozott választást lehessen tartani az országban.

Kapcsolódó Cikkek