EUR: 307,02 Ft
CHF: 283,10 Ft
2016. október 20., csütörtök
Vendel

Extra

Átírná a történelmet egy kínai filmstúdió

Kína Mao

Történelemhamisítási szándékkal vádolják Kínában azt a filmstúdiót, amely az 1943-as kairói nyilatkozatról készült, hamarosan a mozikba kerülő filmjét olyan plakátokkal kezdte reklámozni, amelyeken Mao Ce-tung néhai kommunista vezető és Sztálin is szerepel, holott nem is voltak ott az egyiptomi fővárosban.

Kínában élénk vita kerekedett a plakátok láttán, a közösségi fórumokon megjelent csípős megjegyzések mellett az állami média, köztük a Global Times című lap kínai és angol nyelvű kommentárja is elveri a port a film legfinomabban is “túlbuzgónak” ítélt, “hamis propagandának” minősített beharangozáson.

Az Augusztus Elseje Filmstúdió, amely a kínai hadsereg születésnapjáról kapta nevét és a hadsereg fennhatósága alá tartozik, szeptember 3-ra, a japán agresszióval szembeni ellenállás és a második világháború végének 70. évfordulójára, a kínai Győzelem napjára hirdette meg filmjének premierjét.

Eddig négy plakát látott napvilágot, ezeken egyenként Sztálin, Winston Churchill egykori brit miniszterelnök, az amerikai elnök Franklin Roosevelt és Mao Ce-tung látható. A közfelháborodást csak tetézte, hogy Csang Kaj-sek generalisszimuszról, a Kuomintang Párt vezetőjéről, aki Kína Köztársaságot képviselte Kairóban, “megfeledkeztek”.

Miközben a fórumokon a megjegyzések mellett mémekkel gúnyolják a plakátokat, illetve azok üzenetét, a Global Times arra figyelmezteti a film készítőit, hogy ne távolodjanak el a történelmi tényektől.

Churchill, Roosevelt és Csiang Kairóban a Japánnal szembeni fellépésről állapodott meg. Sztálin, aki a kínai kommunista erőket támogatta, szándékosan nem ment Kairóba, ő néhány nappal később Teheránban találkozott Churchill-lel és Roosevelttel.

A film alkotói szerint abban, hogy Csiang szót kapott Kairóban, Mao pártjának kétségtelen érdemei vannak.

Miközben a kínai média ezt nem vitatja, nem ért egyet azzal, hogy e történelemi eseményen Maónak túl nagy jelentőséget tulajdonítsanak. A Global Times attól tart, hogy nem csak a plakátok, de a film maga is túlzott mértékben tolja előtérbe a néhai pártvezetőt, s ha ez így lesz, a közvéleményt ez nemcsak félrevezeti, hanem fel is fogja bosszantani.

“Miközben a Kínai Kommunista Párt fontos támasza volt az ellenállásnak, történelmileg helytelen a pártot, illetve Mao Ce-tungot meghatározó szereplőként bemutatni” – állapítja meg a Global Times, amely szerint félő, ha a rendező elkövette e hibákat, s a film politikai üzenete nem lesz összhangban a tényekkel, és szándékukkal ellentétes hatást érnek el.

A poszterek e formájukban sem a történelmet, sem Maót nem tisztelik – summázta véleményét egy másik cikkben a lap filmkritikusa.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fábián Anita: A lányom egyben a barátnőm is

  Fábián Anita: A lányom egyben a barátnőm is

  Különlegesen mély kapcsolat van a Jóban Rosszban sztárja, Fábián Anita és 12 éves lánya, Lili között. A színésznő szerint a szimbiózis már az anyaméhben kialakult köztük, az elmúlt években pedig még szorosabb lett a kötelék, hiszen manapság együtt járnak szájfényt választani, akár a barátnők.

 • Kovács Ákos: Nehezen viseltem a rágalmakat

  Kovács Ákos: Nehezen viseltem a rágalmakat

  Már a legkisebb gyermeke is iskolába jár, jövőre nem lesz egyetlen koncertje sem, és édesanyja volt az egyik legmeghatározóbb nő az életében, aki egy évtizeden át küszködött egy súlyos betegséggel.

 • Pataky Attila tibeti szelencével gyógyul

  Pataky Attila tibeti szelencével gyógyul

  Pataky Attila köztudottan hisz a sokak számára furcsa gyógymódokban. Ő azonban teljes magabiztossággal vallja, hogy gyógyító szelencéje segített neki a felépülésben.