2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Belföld

Az utolsó gólyák is elindultak

Létavértes, 2015. augusztus 7. Egy gólya nyitott csőrrel hűsíti magát a hőségben Létavértesen 2015. augusztus 7-én. Ezen a napon elrendelték a hőségriadót. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Elindultak dél felé a gólyák, már csak néhány példánnyal lehet találkozni Magyarországon. A védett madarak augusztus elején hagyták el fészküket, és csoportokba verődve készülődtek a nagy útra. Előbb a fiatalok repültek el néhány “öreg” vezetésével, a hónap végén pedig követik őket a felnőtt példányok is.

Az állatok nagy részben öröklik a vándorlás útvonalának ismeretét, amelyet a tanulás csak pontosít. Légvonalban 8800 kilométert tesznek meg minden ősszel, hogy eljussanak Dél-Afrikába. Hazánkból délkelet felé indulnak, átkelnek a Boszporuszon, onnan pedig délnek fordulnak. Izraelnél megkerülik a Földközi-tengert, és Egyiptom érintésével jutnak el végcéljukhoz.  A gólyák napi 100-200 kilométert repülnek,  körülbelül decemberre érkeznek meg Dél-Afrikába.  Visszafelé februárban indulnak, és április elején már meg is érkeznek. Idén  körülbelül ötezer pár fészkelt hazánkban. A gólyák egyébként nagyon szeretik Magyarországot, ezt az is bizonyítja, hogy Nyugat-Európában az itthoninál jóval kevesebb példányt tartanak számon.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Negyedik éve csökken a szegénység mértéke Magyarországon

  Negyedik éve csökken a szegénység mértéke Magyarországon

  A KSH mérései azt mutatják, hogy negyedik éve “folyamatosan, minden dimenzióban” csökken a szegénység mértéke, mélysége, kiterjedése egyaránt Magyarországon – mondta Lakner Zoltán szociológus, a Szociálpolitikai Szemle főszerkesztője pénteken az M1 aktuális csatornán.

 • Matolcsy: Gazdaságtörténeti siker nyolc év alatt

  Matolcsy: Gazdaságtörténeti siker nyolc év alatt

  Tizenkét gazdaságtörténeti léptékű fordulatot hajtott végre 2010 óta Magyarország, a tartós felzárkózást meghatározó tizenharmadik, a versenyképesség terén szükséges fordulat is elindult, de még sok tennivaló van – írta Matolcsy György a Magyar Idők szombati számában.

 • Megadóztathatók a sokmilliós végkielégítések

  Megadóztathatók a sokmilliós végkielégítések

  Megfelelnek a nagy összegű végkielégítések magyar adószabályai az európai jogi elvárásoknak – a strasbourgi bíróság döntése kapcsán Völner Pál a Magyar Időknek úgy fogalmazott: a különadó bizonyos esetekben világosan kijelöli a köz szolgálatában állók kereseti lehetőségeit, egyúttal megvédi a társadalmat a korábbi igazságtalanságoktól.