EUR: 309,24 Ft
CHF: 285,43 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Külföld

Cecil halála után rekordösszegű adományok érkeznek oroszlánvédelemre

Hwange, 2015. július 29.
A Vadvédelmi Kutatási Egység (WCRU) által 2015. július 29-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép Cecilről, a zimbabwei Hwange Hwange Nemzeti Park legfőbb látványosságának számító oroszlánról. A 13 éves Cecilt Walter James Palmer minnesotai fogorvos megölte, megnyúzta és lefejezte. A gyilkosságért 55000 dollárt (kb. 15, 3 millió Ft) fizetett, a hatóságok szerint jogtalanul, nyomozás is folyik már az ügyben. (MTI/AP/WCRU/Andy Loveridge)

Több mint 550 ezer font (244 millió forint) gyűlt össze az Oxfordi Egyetem természetvédelmi kutatóintézete (Wildlife Conservation Research Unit, WildCRU) kezdeményezésére azután, hogy orvvadászok kilőtték a zimbabwei Hwangei Nemzeti Park büszkeségét, a Cecil nevű oroszlánt.

Az intézet 2008-ban GPS-szel ellátott nyakörvet helyezett Cecilre, hogy adatokat gyűjtsön az oroszlánok életmódjáról és élettartamáról.

“Az adományozók hihetetlen bőkezűségének hála Hwangében és a szomszédos országokban az oroszlánok megóvásán fogunk dolgozni” – jelentette ki David Macdonald professzor, a kutatóintézet alapítója és igazgatója.

Az oxfordi kutatóintézet által összegyűjtött adományokból zimbabwei szakembereket képeznek, orvvadászok elleni járőröket finanszíroznak és új GPS-nyakörveket vásárolnak.

Világszerte felháborodást váltott ki, hogy Walter Palmer gazdag amerikai fogorvos július 1-jén segítőivel kicsalta a nemzeti parkból a fekete sörényéről ismert 13 éves hímoroszlánt és nyílpuskával kilőtte. Palmer állítása szerint akkor tudta meg, hogy védett állatról van szó, amikor az elpusztult oroszlánon meglátta a GPS-nyakörvet.

Szerdán Hwangében bíróság elé állítják azt a férfit, aki a fogorvos szafariját szervezte. Azzal vádolják, hogy nem akadályozta meg a Cecil életébe kerülő illegális vadászatot. Theo Bronkhorst ellen a múlt héten emeltek vádat és rendőri felügyelet alá helyezték.

Bronkhorst az AFP francia hírügynökségnek szombaton azt mondta: nem gondolta, hogy törvénytelen dolog történik, és amerikai ügyfele – akinek Zimbabwe a kiadatását követeli – ártatlan. Hozzátette, teljesen szabályosan szervezte meg számára a vadászatot, a fogorvos kifizette az engedélyért járó 50 ezer dollárt.

Cecil kilövése után a zimbabwei hatóságok azonnali hatállyal megtiltották a nagyvadak – oroszlánok, elefántok, leopárdok – vadászatát. A vadászat évi mintegy 40 millió dolláros (11 milliárd forint) bevételt hoz Zimbabwének.

Kapcsolódó Cikkek