EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Egyre csökken Clinton párton belüli előnye

New York, 2015. július 13.
A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton gazdasági programbeszédét tartja New Yorkban 2015. július 13-án. Clinton a bérből és fizetésből élők helyzetének javítását és a minimálbér emelését, valamint a pénzügyi szektor feletti állami felügyelet szigorítását ígérte. (MTI/EPA/Justin Lane)

Csökkent Hillary Clinton volt külügyminiszter előnye a többi demokrata elnökjelölt-aspiránssal szemben, a párt támogatóinak többsége szívesen venné, ha Joe Biden alelnök is beszállna a Fehér Házért folytatott küzdelembe – derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérésének szerdán nyilvánosságra hozott számaiból.

A demokrata tábor 47 százaléka szeretné azt, ha a párt Hillary Clintont választaná meg hivatalos elnökjelöltjéül, ez 9 százalékponttal kevesebb, mint júliusban volt. A politikus támogatottsága a CNN és az ORC méréseiben először csökkent 50 százalék alá. A megkérdezett demokraták szerint ugyanakkor a párt lehetséges jelöltjei közül Clinton kezelné a legjobban a gazdasági, a “faji”, a külpolitikai és a jövedelemkülönbségekből fakadó problémákat.

Bernie Sanders vermonti szenátor július óta 10 ponttal erősödött és 29 százalékon áll. Őt Biden követi 14, majd Martin O’Malley volt marylandi kormányzó 2, Jim Webb volt virginiai szenátor 1 és Lincoln Chafee volt Rhode Island-i kormányzó kevesebb, mint 1 százalékkal.

Biden indulását a demokraták 53 százaléka támogatná, és így gondolkodik Clinton támogatóinak 50 százaléka is. Ha mégsem szállna be a küzdelembe, támogatóinak többsége inkább Clintonhoz, mint Sandershez pártolna át.

Az amerikaiak 56 százaléka szerint egyébként Hillary Clinton rosszul tette, hogy a diplomáciai tárca vezetőjeként a saját szerverén és nem a hivatalos levelezési rendszer keresztül kommunikált, ez 4 százalékpontos növekedés március óta. A mérés szerint az ország felnőtt lakosságának csak a 44 százaléka van pozitív véleménnyel róla, 53 százalék pedig negatívan ítéli meg a politikust. A volt first ladyről, aki az Egyesült államok első női elnöke kíván lenni, a “gyengébb nem” képviselőinek 52 százaléka vélekedik kedvezően.

Clinton ugyanakkor az elnökválasztáson továbbra is könnyen legyőzné ellenzéki ellenfeleit. Igaz, a republikánusok legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump már csak 6 százalékponttal maradna el Clintontól, ha ma tartanák a választásokat, szemben a júliusban mért 16 százalékos hátrányával. A volt külügyminiszter Scott Walkert is 6 ponttal verné meg, Jeb Bush volt floridai kormányzót 9, Carly Fiorina üzletasszonyt pedig 10 százalékponttal utasítaná maga mögé.

Az 1001 fős mintán elvégzett telefonos felmérésben a statisztikai hibahatár a demokrata válaszadók esetében 5, a teljes felnőtt lakosság esetében pedig 3 százalék.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.