2018. május 21., hétfő
Konstantin

Egyéb

Erdélyi burgonyás kenyér

kenyér

Hozzávalók:

• 1 kg búzaliszt (BL55)


• 50 g élesztő (friss)

• 500 ml víz


• 1 púpos evőkanál só

• 1 db burgonya (főtt, áttört)

• 1 db babérlevél (friss, vagy szárított)

• 1 csapott evőkanál szezámmag

• 1 csapott evőkanál lenmag

• 1 csapott evőkanál napraforgómag

• 100 ml víz

Kenyér tetejére

• 1 kiskanál étolaj

• 1 csapott mokkáskanál lenmag

• 1 csapott mokkáskanál szezámmag

 

Elkészítés:

A liszt negyedét az élesztőt és 5 deci langyos vizet műanyag tálban elkeverünk, lefóliázzuk és hagyjuk érlelődni 3 órát. Ez a kovász. Egy közepes burgonyát meghámozunk, felvágjuk, babérlevéllel és sóval megfőzzük. A főtt burgonyát összetörjük, a főzővizéből egy decit ráöntünk és elkeverjük vele. Hagyjuk kihűlni (állhat akár több órát is). A lisztet,  a magvakat a sót, a kovászt és végül a burgonyát is dagasztótálba, vagy dagasztógépbe öntjük és jól kidagasztjuk. Ha kész, lekenjük olajjal a tésztát, letakarjuk – le is fóliázhatjuk -, majd hagyjuk kelni másfél órát.  Ha megkelt, kézzel átgyúrjuk és olajjal kikent sütőformába vagy jénai tálba tesszük és lefröcsköljük vízzel. Újból letakarjuk és hagyjuk kelni még fél órát. A megkelt kenyér tetején vágásokat ejtünk és rászórjuk a magvakat. Ha nyitott formában sütjük, a sütő aljába tegyünk egy tepsi vizet, hogy pára képződjön odabent és melegítsük be előre a sütőt. Nagyjából 220 fokon kezdjük a sütést, 40 perc után vegyük le 150-re a hőfokot. Nagyjából 40  perc alatt készre sül. Ha jénaiban készítjük, fröcsköljük le vízzel az edény tetejét és mehet hideg sütőbe. 1 órát süssük egyenletes 250 fokon.

Ha elkészült, vegyük ki a formából, még forrón fröcsköljük le a kenyér tetejét és rácson hagyjuk kihűlni.

Kapcsolódó Cikkek