2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb IV.kerület

Éva szívesen megosztja befőzési tanácsait a vevőivel

Sokan kérnek befőzési tanácsot az újpesti piacon Évától, aki 15 éve árulja itt portékáját. Mint mondja, most még a sárgabarack a sláger, hiszen befőzési szezon van, de a jövő héten már a szilva jön. A zöldségek, gyümölcsök mellett a virágok is kapósak itt. Ágitól, a virágárustól azt is megtudtuk, hogy néz ki a népdalokban megénekelt tubarózsa.

Újpesti piac Zöldség, gyümölcs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Évánál még a befőzni való barack is kívánatos
( Fotó_ Sáfár Tibor)

– A barack lekvár receptjét bizony sokan megvitatják velem – árulta el lapunknak a gyönyörű gyümölcsös standjánál Éva, aki 15 éve piacozik. – Van, aki hagyományosan készíti, van, aki dzsemfixszel. Én kevés cukorral, de klasszikus módon főzöm. Rengeteg a visszatérő vevő, mindenkinek szívesen segítek ötletekkel, ha kéri. A padlizsánkrémem receptjét sokan ismerik, és a zakuszkát is sokan tanulták meg tőlem.


Éva szerint a piac hangulata nem változott az évek során, az emberek szeretnek itt vásárolni, hiszen nem csak jó minőségű hazai árút kapnak, de rendszeresen elbeszélgetnek egymással és a kofákkal.

Újpesti piac Zöldség, gyümölcs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Ágnes és a tubarózsa csokor
( Fotó_ Sáfár Tibor)

A virágos standnál is elidőztünk, ahol a mosolygós virágos, Ági, rögtönzött kiselőadást tartott a kardvirágokról, és kapásból vagy 15 rózsafajta nevét sorolta fel.


– Az ott a tubarózsa – mutatott egy gyönyörűen illatozó csokor felé. – Már 2-3 szál illata képes megtölteni az egész lakást.

A virágpiacon a következő nagy roham az augusztus 15 -i Mária napra tehető.

Ottjártunkkor az újpesti piacon a kukorica volt a legkapósabb. Valamennyi szembejövő háziasszony kosarából kikandikált néhány cső.

– Az unokáim nálam vannak, kukorica lesz ebédre. Estére befutnak értük a szülők is, úgyhogy vettem 10 csővel, nehogy ne jusson a felnőtteknek – magyarázta nevetve Nagyné Ilona, majd sebesen elköszönt, mert még ő is akart sárgabarackot venni, hiszen a lekvárfőzés nem várhat.

Újpesti piac Zöldség, gyümölcs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Az újpesti piacon a kukorica volt a legkapósabb ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Heti árak a piacon

Sárgabarack: 480 – 498 forint

Málna: 1480 – 1600 forint

Kukorica: 60 – 80 forint/cső

Krumpli: 98 – 2006 fajtától függően

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.

 • Új otthont kaptak az Aligátorok

  Új otthont kaptak az Aligátorok

  Több mint kétmilliárd forintos beruházás eredményeként átadták a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő új sportrészlegét. A 21 méter széles és 33,33 méter hosszú medencéhez 200 fő befogadására alkalmas nézőtér tartozik.