EUR: 308,76 Ft
CHF: 285,20 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Egyéb XVII.kerület

Festő, aki kötélnek áll

Nehéz meghatározni, pontosan mi és hogyan készül a Maros mozi épületének emeletén. Lisányi Endre dolgozik itt, a szoba tele van egyszerű, boltban vásárolt spárgával. A művész nem régóta vette birtokba a műtermet, szerinte ideális megfelel az alkotáshoz, ha úgy tetszik a spárgázáshoz.

– Nehéz behatárolni, mi is ez. A festészet és a síkplasztika közé szorul be leginkább. A képeimen a különböző méretű, vastagságú, minőségű spárgák egész felületté állnak össze a végén. Ezt van, hogy meghagyom saját színében, de van, hogy festem. Nehéz színt adni neki, mert anyagából adódóan érdekesen reagál a fényre. Teljesen más például most így az asztalon, mint a falra rakva – mondta a művész lapunknak, mikor műtermében beszélgettünk vele.

Lisányi Endre spárga képzőművész

Lisányi Endre műtermében

 

Elmondása szerint a vonal mindig is izgatta a fantáziáját, ennek hozadéka, hogy évek óta az alapvetően festőnek tanult művész elég gyakran jár a boltba, hogy pótolja az elhasznált spárgát. Mikor nála jártunk, épp a gödöllői egyetemnek készített egy alkotást.

– Mérőműszer a címe, érdekes megbízás, mert pontosan megmondták, hová szeretnék majd rakni

Lisányi Endre spárga képzőművész

Mérőműszer spárgából

A harminc éve a kerületben élő Lisányi Endre leginkább a Vigyázó Művelődési Házban található művére büszke.

– Teljesen lehetetlen, sötét falfelületet kaptam a lépcsőfordulóban. Azt hiszem, mondhatom, hogy sikerült megoldanom a problémát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pörög a panelpiac

  Pörög a panelpiac

  Budapesten a panellakások átlagos négyzetméterára idén október közepén 329 ezer forint volt, ami 21 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi átlagszinthez képest, 2014 októberéhez viszonyítva pedig 65 százalékos áremelkedést jelent.

 • Cirkuszoltak a Vajdában

  Cirkuszoltak a Vajdában

  A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában huszáros vágással oldották meg, hogy a gyerekeknek szombat ellenére legyen kedvük iskolába menni október 15-én.

 • Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Meggyanúsítottak egy férfit a robbantással

  Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú.