2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb XVII.kerület

Festő, aki kötélnek áll

Nehéz meghatározni, pontosan mi és hogyan készül a Maros mozi épületének emeletén. Lisányi Endre dolgozik itt, a szoba tele van egyszerű, boltban vásárolt spárgával. A művész nem régóta vette birtokba a műtermet, szerinte ideális megfelel az alkotáshoz, ha úgy tetszik a spárgázáshoz.

– Nehéz behatárolni, mi is ez. A festészet és a síkplasztika közé szorul be leginkább. A képeimen a különböző méretű, vastagságú, minőségű spárgák egész felületté állnak össze a végén. Ezt van, hogy meghagyom saját színében, de van, hogy festem. Nehéz színt adni neki, mert anyagából adódóan érdekesen reagál a fényre. Teljesen más például most így az asztalon, mint a falra rakva – mondta a művész lapunknak, mikor műtermében beszélgettünk vele.


Lisányi Endre spárga képzőművész

Lisányi Endre műtermében

 

Elmondása szerint a vonal mindig is izgatta a fantáziáját, ennek hozadéka, hogy évek óta az alapvetően festőnek tanult művész elég gyakran jár a boltba, hogy pótolja az elhasznált spárgát. Mikor nála jártunk, épp a gödöllői egyetemnek készített egy alkotást.

– Mérőműszer a címe, érdekes megbízás, mert pontosan megmondták, hová szeretnék majd rakni

Lisányi Endre spárga képzőművész

Mérőműszer spárgából

A harminc éve a kerületben élő Lisányi Endre leginkább a Vigyázó Művelődési Házban található művére büszke.

– Teljesen lehetetlen, sötét falfelületet kaptam a lépcsőfordulóban. Azt hiszem, mondhatom, hogy sikerült megoldanom a problémát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.

 • Új otthont kaptak az Aligátorok

  Új otthont kaptak az Aligátorok

  Több mint kétmilliárd forintos beruházás eredményeként átadták a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő új sportrészlegét. A 21 méter széles és 33,33 méter hosszú medencéhez 200 fő befogadására alkalmas nézőtér tartozik.