2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld

Gyilkos tájfun tombolt Kínában

Legalább 14 halottja van már a Soudelor tájfunnak Kelet-Kínában, további négy embert a legsúlyosabban érintett Vencsou városban még nem találnak – jelentette a helyi média hétfőn.

A tengeren hatalmas hullámokat verő, szélviharral, felhőszakadással kísért trópusi ciklon Csöcsiang tartomány keleti partvidékén okozta a legnagyobb kárt. A halálos áldozatokat vagy elmosták az áradások, vagy a heves esőzések miatt összeomlott házak alatt, illetve földcsuszamlások következtében vesztették életüket.


Egyes helyeken a csapadékmennyiség 120 éves rekordja dőlt meg, voltak megyék, ahol két és fél nap alatt 700 milliméter eső esett. Bizonyos településeket 4 méter magasan ellepett a hirtelen lezúdult víztömeg. Csak Vencsou városban több mint 50 ezer mentőt mozgósítottak.

A tájfun csaknem 1,6 millió embernek okozott kárt, és Csöcsiangban 189 ezer embert kellett a lakóhelyéről biztonságosabb környezetbe költöztetni. Több mint 220 ház dőlt romba, 272 út rongálódott meg és 43 600 hektár területen keletkezett kár a terményben. 785 ezer háztartásban szűnt meg átmenetileg az áramszolgáltatás. A közvetlen anyagi kárt 4 milliárd jüanra (182,4 milliárd forint) becsülték.


Kína idei 13. tájfunja Tajvanból érkezett vasárnap reggel Fucsienbe, ahonnan a szomszédos Csöcsiang, Csianghszi és Anhuj tartományokba vonult tovább. A délkeleti Fucsien székvárosában több mint 10 ezer fát csavart ki az erős szél, az utakon hömpölygő víz miatt leállt a közlekedés. A tartományban elővigyázatosságból 163 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, 3 millió lakásban nem volt villany.

Fucsienben három repülőteret zártak be, több mint 530 járatot töröltek. 191 expresszvonat ugyancsak nem indult el. Hat autópályán állították le a közlekedést. Anhujban több mint 10 ezer embert evakuáltak a tájfun útjából, Csiangsziban turistacélpontokat zártak be.

A Soudelor Tajvan szigetén hat halottat hagyott maga után, 4 embert még eltűntként tartanak nyilván, a sérültek száma ott 102 volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezért nem lesz csúcstalálkozó!

  Ezért nem lesz csúcstalálkozó!

  A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közötti csúcstalálkozó terve azért omlott össze, mert Kína kihátrált mögüle – állította csütörtök este egy televíziós interjúban James Stavridis az Egyesült Államok haditengerészetének nyugalmazott admirálisa.

 • Pénzzel tömött táskákat találtak a volt kormányfő gyerekeinél

  Pénzzel tömött táskákat találtak a volt kormányfő gyerekeinél

  Több mint 28 millió dollár (mintegy 7,3 milliárd forint) értékű készpénzt foglalt le a malajziai rendőrség három Kuala Lumpur-i lakásban, amelyek közül kettőben a korrupcióval vádolt Najib Razak volt miniszterelnök gyerekei laknak – közölték a hatóságok pénteken.

 • Nap képe: Apró szőrmók

  Nap képe: Apró szőrmók

  Igazán ritkaságszámba megy, hogy egy panda a szokásos fekete-fehér „ruházattól” eltérően más színekben látja meg a napvilágot.