EUR: 318,44 Ft
CHF: 273,50 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb III.kerület

Harmincan őrködnek a parkolás felett

Elindult a fizetős parkolás tesztüzeme Óbudán. Az egy hónapig tartó időszak során még nem bírságolnak a parkolóőrök, csupán figyelmeztetik a jegyet nem váltó autósokat. Jövőre aztán a fizetős zónákat is bővíthetik.

Óbuda, fizetős, automata, parkolás

Egyelőre még nem kell megfogadni a gép utasítását

Kisebb csúszásokat követően július 31-én rendben elindult a fizetős parkolási rendszer Óbudán. A projekt kapcsán beszerzett 170 parkolóórát telepítették, ezek mindegyike üzemel is. Bár az első hónap – 2015. augusztus 31-éig – csupán tesztüzem, az automatáknál már most is kell fizetni, igaz, ezen időszak alatt a parkolójegyek hiányát meg lehet úszni figyelmeztetéssel, tehát a bírságot még nem szabnak ki a mulasztásért. Az érmés és mobiltelefonos megoldáson túl az Óbuda Kártyát is felismerik a gépek, utóbbival a parkolási kedvezmények vehetők igénybe. Egy óráért a zónáktól függően 175, illetve 265 forintot kérnek el.


A Lokál megkeresésére az önkormányzat elmondta, jelenleg 30 főt foglalkoztatnak parkolóőrként, ők valamennyien az Óbudai Parkolási Kft. alkalmazottai. A csoport létszáma később 45-re bővíthető, ha szükségesnek találják.

A héten több sajtóorgánumban is megjelent, hogy a jelen állás szerinti belső-óbudai parkolóövezeteket kiszélesíthetik, amely nyomán Kaszásdűlőn is életbe léphet a pénzes parkolás. A III. kerületi önkormányzat erre vonatkozóan lapunknak úgy reagált, hogy az újabb fizetős területek bevonása a fővárosi közgyűlés döntéséhez kötött. Az, hogy indokolt-e egy ilyen lépés, különböző vizsgálatok lefolytatását követően merülhet csak fel.


– Amennyiben igen, akkor legkorábban egy éves működést követően kezdeményezhető változtatás ebben a kérdésben – szögezték le.

A Lokál óbudai szerkesztőségének közelében tesztelte a tesztüzemet. A próba alapján elmondható, hogy a parkolóautomaták jól működnek, a kezelésük is egyszerű. Az autósok közül egyelőre kevesen törődnek a rendszerrel, kiváltott jegyet szinte sehol sem láttunk. Ahogy parkolóőrt sem, így egyelőre a fizetős parkolásnak nem sok jele látszik a kerületben.

Óbuda, parkolás, jegy, fizetős

Az első fecske – így fest egy parkolójegy Óbudáról

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.