EUR: 309,49 Ft
CHF: 285,53 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Külföld

Hathavi mélyponton az olajár

Érábrány, 2014. április 18.
Olajkutak Erdélyben, a Bihar megyei Érábrány közelében 2014. április 18-án. A megyében összesen kéthektárnyi területen hat, több millió köbméternyi olajjal teli tó található. A kőolaj kitermelő vállalatok után hátrahagyott tavakban lévő olaj mennyiségét a hatóságok sem ismerik. A román környezetvédelmi minisztérium szerint a tavak biztonságos megtisztításához legalább két évtized szükséges.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hathavi mélypontra süllyedt a kőolaj ára a hétfői kereskedésben; a piac attól tart, hogy túlzott mértékű tartalékok halmozódhatnak föl, mert a kitermelés nem csökken, miközben a kínai gazdaság lassulásával gyengülhet az ázsiai óriás nyersanyagéhsége.

A mostani lehet a leggyengébb harmadik negyedév a kőolaj piacán a pénzügyi válság 2008-as kitörése óta.

A kitermelés júliusban csúcsot ért el a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamaiban. Szaúd-Arábia és a többi jelentős OPEC-ország egyelőre nem hajlandó csökkenteni, védve a piaci részesedését, miközben az olajár 9 százalékkal csökkent az év eleje óta.

Az északi-tengeri Brent típusból egy hordó (159 liter) 51,11 dolláron forgott közép-európai idő szerint hétfő délután egy órakor, ez 1,10 dolláros esés. Előzőleg 50,85 dolláron is járt az árfolyam, utoljára január 30-án volt ilyen gyenge. Az amerikai WTI típus ára 71 centtel, 46,41 dollárig esett, ez négyhavi mélypont.

Az olaj árára hatással volt, hogy a hétfői friss adat szerint kétéves mélypontra gyengült a kínai feldolgozóipari aktivitás. Az árfolyamot emellett lefelé nyomja az erős dollár.

Kapcsolódó Cikkek