2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Külföld

Hathavi mélyponton az olajár

Hathavi mélypontra süllyedt a kőolaj ára a hétfői kereskedésben; a piac attól tart, hogy túlzott mértékű tartalékok halmozódhatnak föl, mert a kitermelés nem csökken, miközben a kínai gazdaság lassulásával gyengülhet az ázsiai óriás nyersanyagéhsége.

A mostani lehet a leggyengébb harmadik negyedév a kőolaj piacán a pénzügyi válság 2008-as kitörése óta.


A kitermelés júliusban csúcsot ért el a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamaiban. Szaúd-Arábia és a többi jelentős OPEC-ország egyelőre nem hajlandó csökkenteni, védve a piaci részesedését, miközben az olajár 9 százalékkal csökkent az év eleje óta.

Az északi-tengeri Brent típusból egy hordó (159 liter) 51,11 dolláron forgott közép-európai idő szerint hétfő délután egy órakor, ez 1,10 dolláros esés. Előzőleg 50,85 dolláron is járt az árfolyam, utoljára január 30-án volt ilyen gyenge. Az amerikai WTI típus ára 71 centtel, 46,41 dollárig esett, ez négyhavi mélypont.

Az olaj árára hatással volt, hogy a hétfői friss adat szerint kétéves mélypontra gyengült a kínai feldolgozóipari aktivitás. Az árfolyamot emellett lefelé nyomja az erős dollár.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Meseház

    A nap képe: Meseház

    Sokan hallottak már Az idős nő aki egy cipőben él című meséről, azonban a történetből életre kelt vendégházról már sokkal kevesebben.

  • Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Romániában a meglévő törvényeket sem tartják be, vagy szelektíven alkalmazzák őket – mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatának 2017-es jelentése szerint az élet szinte minden területén felerősödött a magyarellenesség Romániában.