2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb

Hekk nélkül nincs strand

Nemigen akad a harminc feletti olvasók között olyan, aki ifjúkorában legalább egy rövid ideig ne hitte volna azt, hogy a hekk egy balatoni hal. Valójában tengeri élőlényről van szó, amely Magyarországra elsősorban Argentínából érkezik. A nagyobb hiperekben fagyasztva is kapható, de a legtöbben mégis úgy szeretjük, ahogy megszoktuk: strandon, frissen kisütve.

Murvával felszórt udvarú retró vendéglő. Napernyők, zöld vasasztalok, piros kockás terítővel. Sör, hekk, burgonya, savanyúság, jóhangulat, nyár, barátok.

A Balatonra egyébként a szocializmus korának második felében került, amikor a túlhalászás miatt kezdett fogyni és drágulni a korábbi kedvenc, a keszeg. A sült hekktörzs ma már szinte valamennyi jobb strandbüfé nélkülözhetetlen terméke, így a dunai pihenőkön is kapható. A fővárosiak első számú hekkező helye a Római-part, ahol számos büfé kínálja a sült halat. Népszerű még a Népsziget, itt igazi retró hangulatban, murvás kertben, zöld vasszékekről, kockás abrosz mellett fogyaszthatjuk kedvencünket. Kitűnő sült hekk kapható az Itt van nekünk ez a jó kis Duna című cikkünkben említett gödi szabadstrand sütödéiben is.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.