2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb VI.kerület

Így főznek a polgármesterek

Budapest, 2014. október 2. Hassay Zsófia terézvárosi polgármester sajtótájékoztatót tart a Kodály körönd és az Andrássy út sarkán álló, július 15-én kigyulladt ház előtt 2014. október 2-án. A Forster Központ vállalta, hogy statikai szakvéleményen alapuló acél- védőszerkezetet épít a súlyos tűzkárt szenvedett palotára, hogy megóvja az épületet a további pusztulástól. MTI Fotó: Lakatos Péter


MTI Fotó: Lakatos Péter

Így főznek a polgármesterek és közéleti személyiségek címmel jelent meg könyv idén nyáron. Ebben Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Vattamány Zsolt, Erzsébetváros első embere is mesélt a gasztronómiához fűződő viszonyához és kedvenc receptjeiket is megosztották.

– Újságíróként sok időt töltöttem a Parlament büféjében a képviselőkkel, láttam, hogy valaki inkább az édeset szereti, valaki a sósat – magyarázta a Lokálnak a szerző, Őszy-Tóth Gábriel, aki utána megírta a folytatást borászokkal, hírességekkel, művészekkel és a kézilabdázókkal. – Innen jött az ötlet, hogy írnék egy könyvet, amelyben bemutatnám a politikusok kedvenc receptjeit. 2001-ben jelent meg az Így főz a Tisztelt Ház című kötet A sorozat hetedik része a most június végén megjelent Így főznek a polgármesterek című könyv –  árulta el Őszy-Tóth. – Nem csak recepteket mutatunk be, hanem magát a szereplőt, gasztronómiai sikereit, kudarcait a gyerekkorától napjainkig. Azt gondolom, ezzel is jobban megismerhető az adott polgármester, képviselő, bepillanthatunk személyiségének egy fontos részébe, a gasztronómiai szokásaiba – mesélte a szerző, aki legközelebb az olimpikonokat faggatja majd kedvenc ízeiről.


A könyvben szereplő minden ételt megfőzött Őszy–Tóth Gábriel és felesége, és természetesen meg is kóstolták.

Hassay Zsófia azt is elmeséli a könyvben, miért szerette, ha Bigyó került az asztalra.


–  Első emlékeim közé tartozik a gesztenyesütés és a gesztenyefára mászás. Emlékszem, nagyapámmal gombásztunk az erdőben vargányára, a gombák királyára, később keserűgombára – ami tejbe áztatva, sütőben, kevés olajon ropogósra sütve páratlan csemege! Imádtam a zöldséglevest a friss kerti terményekből, répából, krumpliból, fejes káposztából, – gyerekként csak úgy hívtam, hogy “Bigyó”. Átéltem sok disznóvágást, el tudom mesélni a szertartást meg a fogásokat is – de az igazság az, hogy sosem voltam nagy húsevő; inkább a zöldséget és a gyümölcsöt szeretem – mesélte Terézváros polgármestere, aki egy almás receptet osztott meg az olvasókkal.

 

Hassay Zsófia almás felfújtja

hassay zsofia-almas felfujt

A zsemléket (lehetőleg előző napit) vékony szeletekre vágjuk, leforrázzuk fél liter tejjel, amelyben felolvasztottunk 100 gramm vajat. Fél órát pihentetjük, azalatt 4 tojás sárgáját kikeverjük 100 gr porcukorral, hozzáadjuk a diót, a mazsolát, a felvert tojásfehérjét, és könnyedén összekeverjük a zsemlékkel. A massza felét kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráhelyezzük a hámozott, felszeletelt almát, meglocsoljuk az egy citrom levével, meghintjük 2 evőkanál cukorral, egy kevés fahéjjal és rákenjük a massza másik felét. Takaréklángon 30-35 percig sütjük.

vattamányzsolt

Vattamány Zsolt arról mesélt, hogy az igazi magyaros, házi ízeket kedveli.

– Tiszavasváriban majd Nyíregyházán éltünk a szüleimmel. Gyerekkoromban gyakran főztünk a tájegységre jellemező ételeket, például szabolcsi töltött káposztát, lapcsánkát, köszméteszószt és a nagyszüleim által készített ribizli lekvárt. Mivel kertes házban nőttem fel, így a kertben termett sóskát nyersen és főzve is szívesen fogyasztottuk. A kedvenc ételem egyébként a Jókai bableves tejfölösen, friss kenyérrel, de egyre inkább kedvelem a halételeket is. Az édességek közül az édesanyám házi almás réteséért rajongok, sok almával és a tetején kevés porcukorral – magyarázta Erzsébetváros polgármestere.

 

Vattamány Zsolt Jókai bablevese

vattamany zsolt-jokai bableves

fotók:Őszy-Tóth Gábriel

200 g száraz babot egy éjszakára beáztatunk. 800 g füstölt csülköt a babbal együtt 2,5 dl vízben babérlevéllel együtt feltesszük főni. Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, felaprítjuk a sárgarépát, fehérrépát és a zellert. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és zöldségeket. Lassú tűzön, egyenletes forralással főzzük tovább, míg a csülök meg nem puhul. Ha kész, kivesszük a levesből a kolbásszal együtt, kicsontozzuk, és kockára vágjuk. Ezután rántást készítünk. A felaprított hagymával, őrölt pirospaprikával, zúzott fokhagymával, borssal ízesített rántást liszttel besűrítjük, ha szükséges sózzuk. A rántással felforraljuk a levest, és a felaprított csülköt és kolbászt hozzáadva az egészet még pár percig forraljuk. Apróra vágott petrezselyemmel forrón tálaljuk, a tetejére ízlés szerint tejfölt teszünk, és borecettel vagy citromlével savanyítjuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

  • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

  • Szeretetakcióval a rászorulókért

    Szeretetakcióval a rászorulókért

    Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.