2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld

Itt van nekünk ez a jó kis Duna!

Akár az egész nyarunkat eltölthetjük egy karnyújtásra az otthonunktól. De milyen is a vízi élet öreg barátunk, a Duna partján?

˗ Itt van, megadta nekünk a Jóisten ezt a jó kis Dunát – mondja egy hetven felé járó, mosolygós hölgy a gödi szabadstrandon a vízben gázolva, majd még hozzáteszi. Én amúgy Szobon lakom, ott folyik el a kertem alatt. Nem is tudom, mi lenne, ha máshol kellene élnem.


göd strand part5

Abban a fővárosiak és a folyó mentén élők egyetértenek, hogy a Duna valóban olyan ajándék, amelyért nem lehet elég hálás az ember. A forró nyári napokon számos kikapcsolódási lehetőséget kínál. Ha élni tudunk ezekkel, akár egy hosszabb utazós szabadság nélkül is gondoskodni tudunk a nyári pihenésünkről.

göd strand part4Vigyázat, a Duna fővárosi szakaszán tilos a fürdőzés! Igaz, több olyan hely is van, ahol a budapestiek alkalmanként megmártóznak (ilyen a Hajógyári-sziget, a vasúti összekötőhíd alatti rész Újpestnél, a Római-part, a Soroksári-Duna Csepelnél), ám ezeken a helyeken tilos a strandolás, a tetten ért fürdőző súlyos büntetést fizethet.


Akkor hová menjünk, ha a Dunában szeretnénk megmártózni? Északi irányban Gödöt érdemes választani, a felső-gödi szabadstrand sóderos partja és a víz tiszta, a jól működő kemping mellett vizesblokkok, játszótér, büfék várják a látogatót, és lehetőség van kajak, kenu kölcsönzésére. A büfék melletti kisszínpadon a nyári hétvégéken műsor is zajlik, ottjártunkkor egy helyi zenekar játszotta a rock klasszikusait.

De mit kezdhetünk a Dunával a városon belül? Sok mindent! A fővárosi vízi élet klasszikus központja a Római-part, ahol olcsón bérelhetünk vízi alkalmatosságokat. Az evezésre vágyó családok, barti társaságok rendszerint már kora reggel megjelennek a stégeken, és a Szentendrei-sziget felé indulnak meg hajóikkal. Ki-ki addig evez, amíg bírja, hiszen a Duna végig kínál kikötőhelyeket. Visszafelé pedig nincs más dolga az evezősnek, mint a folyam sodrára hagyatkozni, és élvezni a csodás nyarat.

Kopaszi-gát, Duna, vízpart (Fotó: Máté Krisztián)

Kopaszi-gát, Duna, vízpart (Fotó: Máté Krisztián)

    Kijelölt fürdőhelyek a Dunán

    A folyam fővárosi szakaszán nincs kijelölt fürdőhely!  Budapesthez közeli helyek, ahol szabad fürdeni:

Felsőgöd
Alsógöd
Dunabogdány
Szigetmonostor-Horány
Nagymaros
Zebegény
Ráckeve

A Római emellett szórakoztató központ is. Nappal a halsütők vonzzák a látogatókat, este pedig a zenés szórakozóhelyek, ahol hajnalig mulathat a vendég. Hasonlóképpen a délen, a Rákóczi híd lágymányosi oldalán húzódó, a közelmúltban kicsinosodott, és a hídon újabban átvezetett 1-es villamosnak köszönhetően most már könnyedén megközelíthető Kopaszi-gát is, amely nem csak szépségével nyűghöz le: a szórakozás ezer formáját kínálja. Vigyázat, fürdeni itt sem szabad, még ha ezt sokan figyelmen kívül is hagyják.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.