2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Kínos elébe menni a bajnak

Ugyan az eszközhiányból fakadóan túlterhelt a gyermekvédelmi rendszer, még így is tud mit kezdeni a veszélyeztetett családokkal. Az egyre több problémás eset viszont sokszor észrevétlen marad, mert az érintetteknek kínos jelezni a bajt a hatóságok felé. A szakértő szerint értékválság van, az utóbbi krízisidőszak nyomai pedig most ütköznek ki a társadalmon.

gyermekvédelem, illusztráció

Egyedül a gyermekvédelem sem megy

– Az elmúlt években egyre nő az olyan családok száma, amelyek valamilyen formában veszélyeztetettnek számítanak – nyilatkozta a Lokálnak a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének (MACSGYOE) elnöke. Takács Imre elmondta, hogy ugyan intő jelek mindig vannak, ezek felgöngyölítése viszont gyakorlatilag lehetetlen anélkül, hogy az érintettek beszéljenek a problémáról. – A szomszédoknak, rokonságnak kínos belemászni más dolgába, őket a jog sem kötelezi, hogy jelezzék a bajt. A házas- vagy élettárs pedig leginkább azért hallgat az ügyről, mert sokszor anyagi veszteséggel jár a bántalmazó fél kiemelése – mutatott rá.


Az ellátórendszer jelenleg kétpólusú: egyfelől a családsegítő igyekszik felvenni a kesztyűt, másfelől pedig a gyermekjóléti szolgálat felel a kiskorúak biztonságáért. Jövőre a két ág összeolvad, amely döntés a szakember szerint szakmailag támogatandó, a pénzügyi nehézségek viszont továbbra sem tűnnek megoldottnak. Takács úgy látja, hogy szükség volna a rendszerben dolgozók speciális képzésére, hiszen olyan új krízisszituációkba kerülhetnek, amelyek kezelhetetlenek a szükséges felkészítés nélkül. – Az elmúlt időszakok válságai most gyűrűznek le a társadalom szintjére, az anyagi bizonytalanság, illetve az ebből fakadó pszichés terhek pedig hordozói a családon belüli agressziónak – vélekedett.

Ezért üdvözölné, ha a háziorvosok mentálhigiénés tanácsadást is folytatnának a fizikai gyógyítás mellett, amely egyébként a védőhálót is tehermentesíthetné (átlagosan negyven család jut egy-egy családsegítős, vagy gyermekjólétis kollégára). A MACSGYOE elnöke ugyanakkor azt is elismeri, hogy hiába az alapellátás szélesítése, társadalmi szintű beavatkozás hiányában nem várható radikális javulás. Szerinte elengedhetetlen a jogi háttér megfelelő szerepvállalása is, hiszen az erőszak megjelenésének egyik gyökere a válásokkor megállapított láthatás. – Ebben körültekintőbben kell eljárni, számtalan példa mutatja, hogy a gyermekek elhelyezésénél hibásan döntöttek a bíróságok – hívta fel a figyelmet Takács.


Kapcsolódó Cikkek

 • Teherautó ütközött kisbusszal, kilencen meghaltak

  Teherautó ütközött kisbusszal, kilencen meghaltak

  Kilenc ember halt meg a Ceglédbercel közelében kedden délután történt közúti balesetben, valamennyien egy román rendszámú kisbuszban utaztak – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője este az MTI-vel.

 • Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

  Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

  Leginkább Milos Zeman cseh államfőben bíznak a csehek, de Orbán Viktor magyar kormányfő is az élmezőnyben van – derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelyben mintegy tucatnyi, a cseh, a közép-európai, illetve a világpolitikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat.

 • Elkezdődött a cseresznyeszezon

  Elkezdődött a cseresznyeszezon

  A meleg tavaszi időjárás miatt már elkezdődött a korai érésű cseresznyefajták, mint például a Münchenbergi, illetve a Májusi korai szedése, idén a gyümölcs termésmennyisége megközelítheti a 20 ezer tonnát – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.