2017. december 18., hétfő
Auguszta

Külföld

Kolumbiában kerül végső nyughelyére Gabriel García Márquez

Mexikóból egy kolumbiai nagyvárosba, Cartagenába szállítják át a tavaly elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas író hamvait, ahol egy régi kolostorban helyezik el azokat egy állandó kiállítás keretében.

Mexikóváros, 2010. november 2. Gabriel GARCÍA MÁRQUEZ legújabb könyvét lapozgatja mexikóvárosi otthonában 2010. november 1-jén. A Yo no vengo a decir un discurso című kötet a Nobel-díjas kolumbiai író beszédeiből összeállított válogatás. (MTI/AP/Miguel Tovar)

Mexikóváros, 2010. november 2.
Gabriel GARCÍA MÁRQUEZ legújabb könyvét lapozgatja mexikóvárosi otthonában 2010. november 1-jén. A Yo no vengo a decir un discurso című kötet a Nobel-díjas kolumbiai író beszédeiből összeállított válogatás. (MTI/AP/Miguel Tovar)

A család és a hatóságok közötti megállapodás eredményeképpen a hamvak így abba a kolumbiai kikötővárosba kerülhetnek, ahol a világhírű szerző megkezdte írói pályáját.


Márquez 20 éves korában, 1948-ban költözött Cartagenába, ahol újságíróként helyezkedett el az El Universal című helyi lapnál, miközben folytatta jogi tanulmányait. A Cartagena de Indiasnak is nevezett, 16. században alapított gyarmati városban játszódik egyik leghíresebb regénye, a Szerelem a kolera idején.

Az író családja még mindig fenntart a városban egy tengerre néző házat, és máig működik az az alapítvány is, amelyet Márquez hozott létre latin-amerikai újságírók képzésére.


“Ezek az első cartagenai évek transzcendens pillanatot jelentettek a fiatal író életében. Cartagena a hatalmas karibi térség középpontjában fekszik, amely oly szoros kapcsolatban állt az életével, a tapasztalataival és a munkájával” – mondta Plinio Apuleyo Mendoza kolumbiai író, Márquez egykori bizalmas barátja az AP hírügynökségnek.

Ennek ellenére sokan úgy vélekedtek, hogy az író földi maradványai Mexikóban maradnak, ahol évtizedeken át élt, és ahol tavaly áprilisban eltemették, amikor 87 éves korában elhunyt.

A kedden bejelentett döntés értelmében a hamvak egy, a Cartagenai Egyetemhez tartozó gyarmatosítás-korabeli kolostorba kerülnek a történelmi belvárosban. A Claustro La Merced központi udvarán elhelyezett maradványokat egy decemberben nyíló állandó tárlat keretében lehet majd megtekinteni, amelyen többek között kiállítják Kate Murray brit művésznek, Márquez barátjának az íróról készített bronz mellszobrát is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Morawiecki: Lengyelország nem kér könyöradományt Brüsszeltől

    Morawiecki: Lengyelország nem kér könyöradományt Brüsszeltől

    Lengyelország nem esedezik könyöradományért Európában, nem kéri Brüsszeltől, hogy ne indítsa el ellene az uniós alapszerződés hetes cikkének alkalmazását, és hagyja jóvá az igazságügyi reformot – szögezte le Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy hétfő reggeli rádióinterjúban.

  • Februárra halasztották Salah Abdeslam ügyének tárgyalását

    Februárra halasztották Salah Abdeslam ügyének tárgyalását

    A védelmet ellátó ügyvéd kérésére február 5-re halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását – közölte az ügyben illetékes belga bíróság hétfőn. A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak; Belgiumban gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.