EUR: 308,60 Ft
CHF: 284,35 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Külföld

Lövöldöztek a francia szuperexpresszen

Párizs, 2007. június 10.
Megérkezik Zürichből az első TGV francia szuperexpressz Párizs Keleti pályaudvarára 2007. június 10-én. A sebességi világcsúcstartó francia TGV ugyanezen a napon indította meg a nagy sebességű vonatközlekedést a svájci Bázel és Párizs között. (MTI/EPA/LUCAS DOLEGA)

Lövöldözés volt péntek délután egy francia szuperexpresszen, amely Amszterdam és Párizs között közlekedik óránkénti több száz kilométeres sebességgel.

Hárman megsebesültek, az egyikük állapota életveszélyes. A lövöldözőt két szabadságos amerikai katona legyűrte, majd a rendőrség letartóztatta. A lövöldözés még Belgium területén történt, a vonatot azonban Arras észak-franciaországi város pályaudvarán állították le, ahol az utasokat evakuálták. A BFM TV értesülése szerint a sebesültek között egy-egy francia, brit és amerikai van. A brit sérülése a súlyos.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a helyszínre látogatott, ahol kijelentette, az amerikai utasok “rendkívül nehéz körülmények között kimagasló bátorságot tanúsítottak, s ha nem őrzik meg a hidegvérüket, akkor borzalmas tragédia történhetett volna”

Párizsban bejelentették, hogy az ügyészség terrorellenes szekciója vizsgálja az incidenst, de a belügyi tárca szóvivője szerint még korai kijelenteni, hogy terrorcselekedetről van szó. Charles Michel belga kormányfő elítélte és terrortámadásnak nevezte az esetet. A miniszterelnök közölte, országa szorosan együttműködik a francia hatóságokkal a nyomozás során.

Rendőrségi források később arról tájékoztatták az AFP-t, hogy a gyanúsított szerepel a francia titkosszolgálatoknak a terrorizmussal kapcsolatba került emberekről vezetett nyilvántartásában. A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők elmondták, a férfi ugyanakkor nem állt szigorú megfigyelés alatt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi volt a lövöldözés oka. A férfinél egy géppisztoly, egy automata pisztoly és kés is volt. A France Info adó úgy értesült, hogy a támadó egy 26 éves marokkói, esetleg marokkói származású személy.

A szerelvényt működtető Thalys társaság közlése szerint az utasok biztonságban vannak, a hatóságok uralják a helyzetet.

Kapcsolódó Cikkek