EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Belföld

Megemlékezések a Roma holokauszt emléknapján

Budapest, 2015. augusztus 2.
Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke beszédet mond a szervezet megemlékezésén, amelyet a roma holokauszt 71. évfordulója alkalmából tartottak a budapesti Roma Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központban 2015. augusztus 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, ebből az alkalomból Magyarországon is több helyszínen megemlékezést tartanak.

A Roma Polgári Tömörülés a fővárosban az egy éve átadott XXI. kerületi Roma Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központban tart megemlékezést. Az ünnepségen beszédet mond Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Ilan Mor izraeli nagykövet, Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, valamint Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke.

Az Országos Roma Önkormányzat a VII. kerületi székházában tart megemlékezést.

Komáromban az egykori internálótábor helyszínén, a Csillagerődben emlékeznek a 71 évvel ezelőtti események áldozataira a Phiren Amenca nemzetközi ifjúsági szervezet tagjai.

Este ökumenikus imádságot tartanak a VIII. kerületi Jézus szíve templomban a Sant’Egidio Közösség szervezésében. Az imaórát Székely János katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős tagja vezeti, az imaórán részt vesz Balog Zoltán református lelkész, az emberi erőforrások minisztere és Fabiny Tamás evangélikus püspök.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban SS-katonák. A nácik összesen mintegy félmillió romát gyilkoltak meg, közülük 23 ezret Auschwitzban.

Kapcsolódó Cikkek