2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Külföld

Megölték az Iszlám Állam második számú vezetőjét

Amerikai légicsapás végzett az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet második számú vezetőjével Irakban – közölte a washingtoni Fehér Ház pénteken.

“A Hádzsi Mutazként is ismert Fadil Ahmed al-Hadzsali augusztus 18-án meghalt az amerikai hadsereg légicsapásában, miközben egy gépjárműben utazott az iraki Moszul közelében” – tudatta Ned Price, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. Az illetékes hozzátette, a támadásban az IÁ médiacsoportjának egyik vezetője, Abu Abdalláh is életét vesztette.


A Fehér Ház tájékoztatása szerint a szélsőséges iszlamista csoportot vezető Abu Bakr al-Bagdadi helyettesének számító férfi volt a legfőbb irányítója a fegyverek, járművek és emberek Irak és Szíria közötti szállításának. A közlemény szerint Hádzsi Mutaz részt vett a Moszul elleni tavaly júniusi offenzíva megtervezésében.

Halála “kihatással lesz az Iszlám Állam működésére, befolyása ugyanis kiterjedt az IÁ pénzügyeire, sajtójára, műveleteire és logisztikájára is” – hangsúlyozta Ned Price.

Seth Jones terrorszakértő ugyanakkor azt mondta, hogy a férfi kiiktatásának csak rövidtávú hatása lehet az Iszlám Állam működésére. Az amerikai RAND Corporation politikai kutatóintézet munkatársa szerint az IÁ esetében a személyi kérdéseknek nincs akkora jelentősége, a terrormilícia hatalmát elsősorban az általa ellenőrzött terület nagysága befolyásolja.

Az Egyesült Államok és szövetségesei tavaly augusztus óta hajtanak végre légitámadásokat a Szíriában és Irakban is jelentős területeket elfoglaló Iszlám Állam állásai ellen.

Kapcsolódó Cikkek

  • Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Levesválasztása buktatott le egy gyilkost Indiában: a bűntett elkövetője ugyanis, aki ellopta áldozata személyazonosságát, vegetáriánus ételt kért egy kórházban.

  • Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    A német kormány nem osztja az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak azt a véleményét, miszerint a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer nem érte el a célját, és a jövőben a tagállamok teljes egyetértésével kell dönteni az ügyben – mondta szerdán Berlinben egy német kormányzati forrás.