2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Külföld

Megvan Szöul és Washington terve Észak-korea ellen

Háborús műveleti tervet írt alá Dél-Korea és az Egyesült Államok azzal a céllal, hogy egy fegyveres konfliktus esetén gyorsan eltávolíthassák Észak-Koreából az ország tömegpusztító fegyvereit – közölte csütörtökön egy dél-koreai illetékes.

A két ország hadseregének vezérkari főnökei júniusban hagyták jóvá az OPLAN 2015 című dokumentumot, melynek előírásai akkor lépnének életbe, ha háború törne ki a Koreai-félszigeten – magyarázta a tisztségviselő.


A műveleti terv Észak-Korea tömegpusztító fegyvereinek, azaz atombombáinak, nukleáris rakétáinak és biokémiai fegyvereinek támadó jellegű eltávolítására összpontosít, valamint arra, hogy vészhelyzet esetén megelőző csapást hajtsanak végre ellenük.

Az OPLAN 2015 terv az eddig érvényben lévő OPLAN 5027-et váltotta fel. Az elmúlt évtizedekben az OPLAN 5027 és a korábbi, hasonló műveleti tervek azzal foglalkoztak, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok hogyan egyesítené erőit a két Korea közötti, esetleges háború esetén.

Az új terv végrehajtását Szöul szerint már ki is próbálták: a dél-koreai és az amerikai katonaság erői közös hadgyakorlatot hajtottak végre, s ennek során annak szimulálására helyezték a hangsúlyt, hogyan minimalizálnák a károkat, ha Észak-Korea biokémiai fegyvereket vetne be.

Más források szerint még ki kell dolgozni mindkét hadsereg számára az OPLAN 2015 részleteit.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Meseház

    A nap képe: Meseház

    Sokan hallottak már Az idős nő aki egy cipőben él című meséről, azonban a történetből életre kelt vendégházról már sokkal kevesebben.

  • Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Romániában a meglévő törvényeket sem tartják be, vagy szelektíven alkalmazzák őket – mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatának 2017-es jelentése szerint az élet szinte minden területén felerősödött a magyarellenesség Romániában.