2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb IV.kerület

Miért éppen a Görgey?

(Fotó: Újpest-Káposztásmegyer/facebook)

A burkolatot utoljára 1957-ben cserélték (Fotó: Újpest-Káposztásmegyer/facebook)

Jó ütemben halad a Görgey Artúr utca felújítása, amelyre ezért van szükség, mert az útburkolat állapota mára olyannyira leromlott, hogy a közlekedés veszélyessé vált. A Budapesti Közlekedési Központ felújítja a villamosvágányokat is.

A Görgey Artúr utca Budapest legrégebben felújított utcája. A burkolatot utoljára 1957-ben cserélték, a meglévő villamospálya 1975-ben épült. Az út rossz állapota miatt a személyautók is évek óta a vágányokra kényszerülnek – olvasható a BKK oldalán. A nagypaneles villamospálya állapota is olyan mértékben leromlott, hogy a 12-es és 14-es villamos csak csökkentett sebességgel haladhat rajta. Mivel nincs kiépített megálló, az utasok az úttestre szálltak le. A villamosok közlekedéséhez szükséges felsővezeték-hálózat, az azokat tartó oszlopok és az áramellátási rendszer szintén rekonstrukcióra szorul, ahogy a járda sincs megfelelő állapotban, illetve a zöldfelületek is rendezetlenek.


Most végre új, bazaltbeton burkolatú, csendes villamospálya épül, melyen a személyautók is közlekedhetnek. Az út mellett aszfaltozott kerékpársávokat alakítanak ki, az úttest két oldalán parkolósávok lesznek. A Vécsey Károly utcánál visszaépül a korábban elbontott vágánykapcsolat, tehát szükség esetén lehetséges a villamosok visszafordítása.

Mindenhol akadálymentes, 26 cm szegélymagasságú peronok épülnek térkő burkolattal, a villamosokra így kényelmesebben és biztonságosabban lehet felszállni. A csatlakozó járdák is térkő burkolatot kapnak, valamint a terület fásításáról is gondoskodnak. A kockakő burkolat eltűnik, a teljes útpályát felújítják (ahogyan a rajta lévő felsővezeték-hálózatot is), új tartóoszlopokat állítanak, és megújul az áramellátás is. A közvilágítási rendszer is újjászületik: a világítótestek a felsővezeték-tartó oszlopokra kerülnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.