EUR: 318,44 Ft
CHF: 273,50 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Aktuális

Ne vezessük, kövessük a gyereket!

Csak az a feladat megterhelő a gyerek számára, amit nem szívesen csinál. Ha megtaláljuk az érdeklődését, a terhelhetőségnek nincsenek határai – véli a pszichológus.

, Image: 161397086, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia ImageMennyit bír a gyerek? – teszi fel magának a kérdést minden iskolás korú gyermeke jövőjéért aggódó szülő, amikor arról van szó, hogy dönteni kell, melyik szakkörre, milyen különórára, hány edzésre járhat a kicsi. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a tehetséggondozás egyik hazai vezető szakembere szerint már a kérdés is hibás.


Nem tudok róla, hogy ezzel kapcsolatban született volna friss mérés, kutatás. De nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk néhány alapvető dologgal – mondta a Lokálnak. – Maga a terhelhetőség is rossz kifejezés. Inkább arról kell beszélnünk, egy-egy iskolán kívüli feladat egyezik-e a gyerek érdeklődésével. A gyermek ugyanis csak azt érzi tehernek, amit nem szívesen csinál. Ha azonban számára érdekes feladattal találkozik, az energiái szinte kimeríthetetlenek.

Bagdy Emőke szerint szülői elhatározásból, akaratból ritkán születik jó eredmény.Nem vezetni, terelni kell a gyereket, hanem figyelni, kérdezni őt. Egy jó szülő-gyermek kapcsolatban a szülő ismeri is gyermeke elképzeléseit, vágyait, de segíthet a pedagógus vagy más szakember is – magyarázta.


Budapest, 2012. november 29. Bagdy Emőke pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa beszél az együtt élők közötti erőszakról tartott parlamenti nyílt napon a Parlament Delegációs termében 2012. november 29-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Bagdy Emőke pszichológus

A lényeg, hogy lányunkat, fiunkat csak olyan edzésre, zeneórára, tanfolyamra, szakkörre írassuk be, amely őt magát leköti. Nemigen lesz zseniális sakkozó, akit a dorgáló szülő akarata ellenére kényszerít a sakkasztalhoz. Kicsik esetében kiemelkedően fontos a játékosság! Tipikus példa erre az úszás, amelyet 3-5 éves korban érdemes elkezdeni a szakember szerint.Manapság sokan a „kell” rabságában élnek, esetleg a szülő saját be nem teljesült vágyait vetíti a gyerekre, vagy divatot követ. A gyerek természetesen engedelmeskedik, mert tart a szülői szeretet elvesztésétől. De jó vagy kiemelkedő eredményt csak abban tud elérni, amit örömmel csinál. Ne döntsünk helyette! Ne vezessük, hanem kövessük és segítsük őt! – fogalmazott Bagdy Emőke.

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.