EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Belföld

Nem is annyira fiatal az ifjú pár

Halogatják a fiatalok a házasságot. De mennyi is az annyi? És mi az oka, hogy ma már szinte senki nem mer annyi idősen örök fogadalmat tenni, mint nagyanyáink idejében?

– Nem igaz, hogy a fiatalok később érnek meg. Egészen egyszerűen egzisztenciális okok magyarázzák, hogy halogatják a házasságkötést – mondta el a Lokálnak Ruszt Edit szexuálpszichológus, aki szerint a városi nők ma a 33. a férfiak pedig a 40. évük körül kezdenek komolyan gondolni a házasságra. A kisebb településen élők körében ez gyakran már jóval hamarabb bekövetkezik.

Egyre későbbre tolódik a boldogító igen kimondása Fotó: OJO Images/REX Shutterstock

Egyre későbbre tolódik a boldogító igen kimondása
Fotó: OJO Images/REX Shutterstock

A felmérések a szakembert igazolják. 2014 első négy hónapjában végre megtört a jég, és a KSH közlése szerint 8,1 százalékkal nőtt a házasságkötések száma a négy évvel korábbiakhoz képest. Csakhogy más felmérések szerint a magyar fiatalok egyre inkább kitolják a házasságkötés időpontját, egy kutatás szerint a szüleikkel élő 25-29 év közötti fiatalok még nem költöznének el otthonról, és a házasságot, a gyerekvállalást későbbre tervezik. Ez egyébként egybecseng a nemzetközi trenddel. Csehországban a rendszerváltás óta felére csökkent a házasságkötések száma, és a fiatalok szívesen maradnak a szülők nyakán Szlovákiában, Bulgáriában, Görögországban és Olaszországban is. Utóbbi országban megrökönyödést keltett néhány éve a sajtóhír, amely szerint egy házaspár rendőri közbeavatkozással kényszerítette negyvenes fiát, hogy kirepüljön végre a fészekből, a kormány pedig komolyan fontolgatta, hogy törvényileg tegye kötelezővé az elköltözést.

– Biztonságra törekszik mindenki – magyarázta Ruszt Edit. – A diploma megszerzése, a pályára állás alapvető cél a házasság előtt, de a legtöbben próbálják legalább egy kis lakással is bebiztosítani magukat arra az esetre, ha a házasság, az együttélés nem sikerülne. Egyébként nincs megfelelő javaslat arra, hogy mikor kell házasságot kötni, sok a pro és a kontra érv. A saját praxisomban azt tapasztalom, hogy az egyetem alatti ismeretségből szövődött házasságok gyakran bizonyulnak tartósnak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • 1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve két különjárati, három kocsis, Ganz UV korhű villamost állít forgalomba a fővárosban október 22.

 • Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, este ünnepi koncertet, díszelőadást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, majd ugyanitt a díszünnepségen a magyar kormányfő és a lengyel államfő mond beszédet.

 • A magyar forradalom és szabadságharcra emlékezünk

  A magyar forradalom és szabadságharcra emlékezünk

  1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.