EUR: 309,15 Ft
CHF: 285,27 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Belföld

Pro és kontra – Férfiak kedvezményes nyugdíja

FarkasAndras

Ma a 2,1 millió öregségi nyugdíjas mindössze 38 százaléka férfi. Ennek oka szomorúan egyszerű: a férfiak várható élettartama jelentősen rövidebb, mint a nőké. Ilyen esetben nem a születéskor várható élettartamot kell figyelembe venni, hanem a nyugdíjkorhatár közelében várható további élettartamot (ez jelenleg 60 éves kor betöltése esetén a nőknél 22,9 év, a férfiaknál 18,7 év). Annak ellenére, hogy a férfiak a nyugdíjrendszer fenntartásához többel járulnak hozzá, mint a hölgyek – hosszabb szolgálati idejük és átlagosan 16-20 százalékkal magasabb keresetük miatt –, a nyugdíjrendszer áldásait mégis sokkal rövidebb ideig élvezhetik.

Az egységes nyugdíjkorhatár így a férfiak számára súlyos hátrányt okoz, ráadásul komoly sérelmeket szenvedtek a nyugdíj, egészségügyi és a szociális ellátó rendszereket érintő mély átalakítások következtében (rokkantsági, szolgálati, korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése). Az utolsó csepp a férfiak poharában a korengedmény-szerzés lehetőségének tavaly év végi megszűnése lehetett.

Mégis miért nem okos ötlet a férfiak kedvezményes nyugdíjának követelése?

A nők kedvezményes nyugdíja is idegen test az öregségi nyugdíj folyó finanszírozású rendszerében, mivel aktív korú hölgyeket átsorol a járulékfizetők köréből a járadékosok körébe, vagyis csökkenti a bevételeket, és növeli a kiadásokat. Ilyen nyugdíjban jelenleg 123 ezer nő részesül, erre a teljes nyugdíjkassza 6%-át fordítják (2016-ban 195,5 milliárd forint a kiadási előirányzat). Természetesen a bevételek közül is hiányzik egy ennek megfelelő hatalmas összeg, hiszen a nyugdíjas hölgyek és korábbi munkáltatóik már nem fizetnek nyugdíjjárulékot és szochó-t.

Ha a férfiak számára 40 évi munkaviszonyhoz kötnénk a kedvezményes nyugdíj igénylését, akkor az első években az 1954-1961 között született évjáratok összesen 519 ezer férfi tagja között találnánk több tízezer jogosultat. Öt éven belül a férfiak ugyanolyan létszámban lehetnének jogosultak e kedvezményre, mint a nők. A férfiak nyugdíja azonban többe kerülne, így rövid időn belül 220-260 milliárd forint nagyságrendű plusz kiadás terhelné a nyugdíjkasszát (miközben ennek megfelelő összegben a bevételek is csökkennének).

Bevezethető-e olyan kedvezmény, amely a demográfiai, a foglalkoztatási, a kivándorlási folyamatok erős hatásai miatt súlyos bevételi kihívásokkal küszködő nyugdíjkassza terhelését ilyen mértékben növeli? Csak akkor, ha belenyugszunk a következményébe, amely vagy az összes nyugdíjas járandóságának csökkenésével, vagy a nyugdíjjárulék mértékének növelésével fenyegethet. Persze ha a magyar gazdaság évi 4-5 százalékkal tartósan tudna növekedni, akkor ez is fedezhetné a plusz kiadásokat.

Erre azonban veszélyes egy hosszú távú változást alapozni…

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

www.facebook.com/nyugdijguru

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötös alá

  Ötös alá

  Nagyon szép dolog, ha egy iskola nem klisékkel, hanem tanár-diák együttműködésben készült zenés színpadi játékkal emlékezik nemzeti ünnepeken.

 • Rendőrt ölt a neonáci

  Rendőrt ölt a neonáci

  Kegyetlenül megölte Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot szerdán Bőnyben Győrkös István, az ismert nyilasvezér.

 • Mécs kiakadt Horn rokonára

  Mécs kiakadt Horn rokonára

  Komoly perpatvar robbant ki egy orosz tévéműsor miatt, amelyben az ’56-os forradalmat a CIA művének nevezték. Az adásban megszólalt az MSZP-s Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga is, aki szerint a szabadságharc idején vadásztak a zsidókra.

 • Juhász maffiózóknak dolgozik

  Juhász maffiózóknak dolgozik

  Végleg eldőlt, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke Portik Tamásnak, a magyar alvilág egyik legsúlyosabb figurájának táskahordója.