2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb XV.kerület

Több mint 40 éves a csodálatos törpekert

Törpekert Pestújhelyen 15. kerület, kertitörpe ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Gólya vigyázza a kis tavacskát
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Nincs olyan gyerek, amelyik ne állna meg a néhai Csepreghy Sándor háza előtt, és ne bámulna be csodálkozó szemmel a kerítésen. Megszámlálhatatlan kerti törpe, és sok-sok csodás meselény díszíti ugyanis a családi ház udvarát. A házigazda két esztendeje elhunyt, de felesége, unokaöccse és a külföldön élő lánya szorgalmasan ápolja és karban tartja a különös hagyatékot.

Törpekert Pestújhelyen 15. kerület, kertitörpe ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Nyújtózkodó hercegnő
( Fotó_ Sáfár Tibor)

– A nagybátyám még a hetvenes években kezdte el építeni a törpekertet – mesélte a Lokálnak Csepreghy Sándor unokaöccse, aki éppen nagynénjénél járt látogatóban. – Pontosan megtervezte, hogy melyik figura hova kerüljön. Rengetegen járnak erre megcsodálni a sziklakertet. Volt olyan anyuka, aki még kislányként ismerkedett meg ezzel a különös kis szigettel, és nemrég elhozta a saját gyermekét is, hogy megmutassa neki.


Törpekert Pestújhelyen 15. kerület, kertitörpe ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Mesebirodalom ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Csepreghy Sándor, a törpészet megálmodója a vasútnál dolgozott, mesés birodalmát csupán hobbiból építgette. Külföldön élő lánya, aki gyakran hazalátogat édesanyjához, minden útjáról egy-egy újabb bájos figurával érkezik. – Mi a fiammal igyekszünk karbantartani a bábukat, ami szintén sok munkával jár – árulta el az unokaöccs -, de megéri, hiszen rengeteg embernek, köztük a nagynénémnek is örömet szereznek ezek a vidám kis fickók. Sokan azt mondják, a kerti törpék giccsesek, de mi szépnek látjuk őket.

Törpekert Pestújhelyen 15. kerület, kertitörpe ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Törpékből itt nincs hiány ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

  • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

  • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.