2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Trump rendületlenül vezet

Donald Trump ingatlanmágnás és valóságshow-sztár annak ellenére is rendületlenül vezeti pártjának népszerűségi listáját, hogy a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első tévévitáján tett kijelentéseivel és “hímsovinisztának” tartott megnyilvánulásaival indulatokat kavart – derült ki a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

Trump, miként a csütörtöki vita előtt, most is 24 százalékon áll a párt szavazói között: a válaszadók egyharmada jobban, egy másik harmada pedig kevésbé kedveli őt a televíziós összecsapás után. A második helyre most is Jeb Bush volt floridai kormányzó került, akinek tábora azonban a korábbi 17-ről 12 százalékosra apadt. A többi republikánus jelölt támogatottsága az online felmérés szerint nem haladta meg a 8 százalékot.


Donald Trump, aki nem zárta ki, hogy független jelöltként induljon a 2016-os elnökválasztáson, ha nem nyeri el a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségét, éles bírálatokat kapott azt követően, hogy a Twitteren megjegyzéseket tett Megyn Kellyre, a Fox News csatorna műsorvezetőjére, aki a vita során kemény kérdéseket tett fel neki. Ezek közül a legnagyobb felháborodást az váltotta ki, amelyben Trump, talán az újságírónő műsor közbeni felfokozott idegállapotára utalva, azt állította, hogy Kellynek “vér jött a szeméből, vér jött belőle – akárhol”.

A milliárdost azzal vádolták, hogy ezzel lekezelő módon a nő havi ciklusára célzott, amit ő cáfolt. Több tévécsatornán is visszautasította, hogy bocsánatot kérjen a műsorvezetőtől, sőt úgy vélekedett, hogy ezt inkább Megyn Kellynek kellene megtennie.


Vitatott kijelentése miatt lemondták Trump meghívását konzervatív republikánus aktivisták egy hétvégi tanácskozására, ahol Jeb Bush a The Wall Street Journal című napilap hétfői beszámolója szerint egyebek között így fogalmazott felszólalásában: “Győzni akarunk? (Vagy) meg akarjuk sérteni az összes választó 53 százalékát? Amit Donald Trump mondott, az helytelen.”

Hillary Clinton, a demokraták legnagyobb támogatottságú elnökjelölt-aspiránsa hétfőn “felháborítónak” nevezte Trump “véres” megjegyzését.

A Reuters-Ipsos közvélemény-kutatás szerint egyébként Clinton 43-29 százalék arányban győzne Trumppal szemben, és hasonló fölénnyel verné Busht, továbbá Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátort is.

A felmérés részvevőnek körében javult Rubio, Cruz, Carly Fiorina volt HP-vezérigazgató, Ben Carson visszavonult idegsebész, Scott Walker wisconsini kormányzó és Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó megítélése. Jelentősebb mértékben csak a Rand Paul kentuckyi szenátorról kialakult kép romlott.

A 278, magát republikánusnak mondó válaszadó részvételével elvégzett felmérés statisztikai hibahatára 6,7 százalékpont.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Kavicszátonyra futott vasárnap délután egy angol komp Calais francia kikötővárosnál; a fedélzetén lévő 313 utasnak nem esett baja – közölték az illetékes hatóságok.

 • Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy német falut, az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót (mintegy 43 millió forintot) ért meg az Alwine nevű település.

 • A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.