2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb XVII.kerület

Úgy fest, népszerű a diákmunka

Négy év alatt közel ötszáz diák végzett nyári munkát az önkormányzat szervezésében a kerületben. Idén júliusban és augusztusban is sokan szerettek volna élni ezzel a lehetőséggel, a szervezők örömmel tapasztalták, hogy túljelentkezés volt. A leggyorsabb százhuszonnyolc fiatal dolgozhatott napi hat órában bruttó 78 ezer 750 forintért.

Diákmunka Rákosmentén 17. kerület ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Szép zöld lett a Balassi kerítése
( Fotó_ Sáfár Tibor)

A környékbeli, 16 és 25 év közötti diákok jobbára szabadtéri feladatokat kaptak. Intézmények felújításában, rendbetételében, parkfenntartásában segédkeztek, de olyan is akadt, akik irodai munkát végezhettek. Mikor meglátogattuk egy kis csoportjukat, épp a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium kerítésének zöldrefestésén fáradoztak.


A tanulók közül sokan most először kóstolhattak bele, mit jelent dolgozni napi rendszerességgel. Telefonra, jogosítványra és iskolai költségekre gyűjtenek jobbára, de mint lapunknak elárulták, inkább hasonlítható egy táborhoz a hangulat, mintsem munkahelyhez. Bár, nem ismerték egymást korábban, már az első nap megtanulták egymás nevét, és remek kis közösség formálódott már egy hét elteltével.

Diákmunka Rákosmentén 17. kerület ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A festést gondosan előkészítették
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Riz Levente polgármester kérdésünkre kiemelte, az ilyen fajta diákmunka a tapasztalatszerzés mellett azért is hasznos, mert helyben ad munkát a fiataloknak, nem kell messzire utazniuk.

Budapesten a XVII. kerület önkormányzata foglalkoztatja a legtöbb diákmunkást, a fizetésüket nagy részt állami támogatásból kapják. A férőhelyek száma pedig a rendelkezésre álló összegtől függ.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.