2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb VI.kerület

Visszatért a puszedli

Valamikor puszi helyett osztogatták a bálokban, később a politika „nagypolgári csökevénynek” minősítette, de most újra reneszánszát éli a puszedli.

– Nürnberg városában készítették az első ilyet, karácsonyi süteményként, a tészta receptjét a mai napig úgy hívják, hogy nürnberger – mesélte Kőhegyi László a sütemény legendáját. – A bálokon osztogatták puszi helyett, ezért lett a neve puserl. Amikor Magyarországon is elkezdték osztogatni az összejöveteleken, a lányok egy pukedli kíséretében adták át. A magyar nyelv össze is rakta a két szót, így lett a puszedli elnevezés.


Mandulával, mazsolával, ánizsmagokkal díszítették. Később rájöttek, hogy amit kívülre tesznek, azt belülre is lehet és elkezdték készíteni a töltött puszedliket.

Kőhegyi Lászlót, aki puszedliket árul a Lehel téri piacon, sütemény

fotó:Keresztesi Balázs

Kőhegyi László a Lehel téri piacon található standjánál csokoládés, diós, narancsos, barackos és meggyes változatokat kínál, ősszel pedig már lesz mazsolás és szilvás is. A sütemény formája azonban már nem hasonlít az eredetire.


– A tésztáját kinyújtják, megkenik a töltelékkel, összetekerik és késsel vágják, majd így megy be a sütőbe. Utolsó lépésként kandírozzák, azaz cukormázzal vonják be – avatott be a puszedli árus a készítés rejtelmeibe, hangsúlyozva, hogy az igazi puszedlik puhák.

–1945 után nagyon kevés cukrászda, sütöde készített már csak ilyet. A politika „kikiáltotta” polgári csökevénynek. A szocialista üzemek is gyártottak töltetlen puszedliket, de legtöbbjük ehetetlen volt, hihetetlen kemény, sokan emlékeznek ezekre az előre csomagolt szörnyűségekre. Tőlem is kérdezik, hogy ugye ez nem az?!

Kőhegyi Lászlót, aki puszedliket árul a Lehel téri piacon, sütemény

Kőhegyi László vásárlói elsősorban az idősebb hölgyek, akik még gyermekkorukból emlékeznek a mézes puszedlik selymes édességére.

–A fiatalokkal újra meg kell ismertetni ezt a sütit, de aki egyszer megkóstolta, az visszajön. Épp ezért biztos vagyok benne, hogy a puszedli hamarosan újra a reneszánszát éli majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.