EUR: 319,37 Ft
CHF: 274,88 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld

56-os menekült: Felháborító az összehasonlítás!

Nádasdy Borbála közel 60 emigrációban töltött év után költözött haza. Nádasdy Pál gróf lánya 17 évesen, nem önszántából hagyta el szülőföldjét, és amikor ’56-os disszidensként menekült, a határon nemcsak a személyi igazolványa, de a bizonyítványa és a munkakönyve is nála volt, hiszen büszkén vallotta magyarságát. Azt mondja, ők abban a hiszemben hagyták el hazájukat, hogy a nyugati világ segíteni fog és maximum két éven belül hazatérhetnek.

Nádasdy Borbála és családja

Nádasdy Borbála (középen) férjével, fiával, menyével és 3 unokájával mencshelyi otthonában

 

A 76 évesen hazaköltözött asszony érthetetlennek tartja, hogy párhuzamot vonnak a mostani menekültáradat és az 1956-os szabadságharc leverése után hazájukból kiüldözött menedékkérők helyzete között.


Nádasdy Borbála és Pablo unokája

Nádasdy Borbála legnagyobb unokájával, Pablóval

– Felháborító, hogy 2015-ben azt az emberáradatot, amely ellepi a kontinenst, azokhoz hasonlítják, akik annak idején szabadságharcukkal – történelmünkben nem először – Európát is védve szálltak szembe a szovjet rezsimmel, és ennek megtorlása miatt menekültek. Mi a keresztény világban kerestünk menedéket, nem akartunk más vallást, más kultúrát a magunk képére alakítani, minden erőnkkel próbáltunk beilleszkedni, és külföldön egész életünkben bizonyítanunk kellett – fogalmaz Nádasdy Borbála. Hozzáteszi, tanúja volt az eseményeknek, és amíg él, kötelessége mindenkinek elmondani az igazat.

– Egy héten keresztül voltunk bizonytalanságban a határszélen, hogy átjutunk-e Ausztriába. Amikor megérkeztünk, egy táborba vittek minket, ahol levest és ruhaneműt kaptunk. Szalmazsákokon feküdtünk, és a 35-ös lábamra kaptam egy óriási férfibakancsot, de nagyon hálás voltam érte, mert fáztunk, éhesek voltunk, és befogadtak. Soha semmit nem dobáltunk el, mindent megköszöntünk, amit adtak, és meg sem fordult a fejünkben, hogy követelőzzünk, hogy ez vagy az jár nekünk. Az osztrákok akkor tényleg kitettek magukért, ami nem azt jelenti, hogy luxuskörülményeket biztosítottak, de az alapvető emberi szükségleteket kielégítették. Természetesen mindenkinek volt igazolványa, nálam a személyim, a bizonyítványom és a veszprémi munkakönyvem is ott volt, ezt őrzöm a mai napig. A táborban kellett megvárnunk, hogy kit hol fogadnak be – mondja Nádasdy Borbála, aki Ausztriából Franciaországba került, volt színésznő, hullamosó, kasszás, majd balettpedagógusként ment nyugdíjba. Ezután hazatért.


– Megengedhetetlennek tartom, hogy ’56 emlékét meggyalázzák azzal, hogy ezt a néptömeget a magyar szabadságharcos áldozatokhoz hasonlítsák. Nem akarom, hogy az unokáim azt kérdezzék tőlem: nagymama, tényleg te is így menekültél? Egyáltalán nem! Én a szüleimtől elszakítva, 17 évesen mentem, büszkén arra, hogy egy olyan nemzetnek a tagja vagyok, amely borzalmas túlerővel szemben is harcolt a szabadságáért, és abban a hiszemben csináltam végig, hogy hamarosan hazajöhetek, mert az lehetetlen, hogy a nyugati világ megengedje, amit velünk csináltak. Boldog és hálás vagyok, hogy ha nem is két év után, de most újra itthon élhetek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: A magyar államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen

  Orbán: A magyar államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen

  Az illegális migráció szervezése nemzetbiztonsági érdekeket sértő bűncselekménynek számít, ezért a magyar államnak kötelessége fellépni ezzel szemben, meg kell tiltani, szankcionálni kell ezt a tevékenységet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a “Stop Soros” törvénycsomagról szólva.

 • Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Rejtély! Kilenc éve várják haza az eltűnt Dávidot

  Nincs annál szörnyűbb, amikor egy szülő elveszíti gyermekét. Bár egy hazai rendőrségi statisztika szerint az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka egy napon belül, másik 30 százaléka egy héten belül, és 35 százaléka egy hónapon belül meglesz, 5 százalékuk talán egyszer vagy soha nem kerül már elő.

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.

 • Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Több párhuzamot vont Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között Steve Bannon, utóbbi korábbi kampánystratégája, aki a Várkert Bazárban tartott előadást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte Európa Jövője konferencia első napján, szerdán.