EUR: 308,52 Ft
CHF: 285,34 Ft
2016. október 21., péntek
Orsolya

Külföld

A horvátok készenlétbe helyezték a hadsereget a migránsok miatt

Vukovár, 2011. november 18.
Horvát katonák menetelnek zászlókkal a vukovári Emléktemető közelében, a város elestének évfordulóján. Horvátországban minden évben november 18-án emlékeznek meg a két évtizeddel ezelőtt kezdődött háború áldozatairól. A jugoszláv néphadsereg egységei és a szerb szabadcsapatok 1991. augusztus 25-én kerítették be a várost. A horvát katonák nagy véráldozatokkal, a többszörös túlerővel szemben majdnem három hónapig tartották állásaikat, amelyeket az ostromlók csak november 18-án törtek át. (MTI/AP/Darko Vojinovic)

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő arra kérte a hadsereget, hogy a kialakult migrációs válság miatt álljon készenlétbe – jelentette a Jutarnji List című lap csütörtökön.

Az államfő csütörtökön megbeszélést folytatott Drago Lovric vezérkari főnökkel, akitől a hadsereg főparancsnokaként azt kérte, hogy a hadsereg álljon készenlétben, és reagáljon, amennyiben meg kell védeni a határokat az illegális bevándorlókkal szemben.

A vezérkari főnök már megtette a szükséges lépéseket – írta a lap.

Az államfő a nap folyamán többször is elégedetlenségének adott hangot. Nem jó, hogy ennyi migráns érkezik Horvátországba, és az sem jó, hogy a kukoricáson keresztül próbálnak meg illegálisan bejutni – mondta. Hozzátette: nem elégedett azzal, amit tapasztalt, sokkal jobban kell védeni a határokat, és arra hívja fel a bevándorlókat, hogy a legális határátkelőhelyeket használják.

Tovarniknál áttörték a rendőrkordont és gyalog indultak útnak a migránsok

Áttörte a horvát rendőrségi kordont és gyalog indult a horvát-szerb határ menti Tovarnikból a tőle északnyugatra fekvő Vinkovce irányába migránsok egy csoportja – jelentette a horvát sajtó csütörtökön.

A beszámolók szerint a menedékkérők azért indultak útnak a vasútvonal mentén, mert elégedetlenek voltak azzal, hogy sokat kell várakozniuk a buszokra és a vonatra. A 24 sata című napilap arról számolt be, hogy elfogyott a víz és az élelmiszer, továbbá a migránsok meg vannak ijedve. Reggel óta nem kaptak semmilyen információt. Azért indultak el gyalog, mert azt hitték, vissza akarják őket toloncolni Szerbiába.

Ruza Veselcic Sijakovic, Tovarnik járás elöljárója a sajtónak úgy nyilatkozott: nagyon sajnálja ezeket az embereket, de a helyieknek korlátozottak a lehetőségeik.  A településnek mindössze 1500 lakosa van – mondta. Horvátországba szerda reggeltől csütörtök délutánig 7300 illegális bevándorló érkezett.

Éjfél után nem sokkal érkezett a hír: Horvátország lezárta a határt Szerbia felé.

Kapcsolódó Cikkek