EUR: 308,06 Ft
CHF: 284,15 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Külföld

Ausztria katonákkal ellenőrzi a határt

Salzburg, 2015. szeptember 14.
Osztrák rendőrök a salzburgi fő vasútállomáson 2015. szeptember 14-én, miután szeptember 13-án Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. Az intézkedés súlypontja a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek áradatának korlátozása, és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba. (MTI/AP/Kerstin Joensson)

Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, akiknek feladata a menekültek humanitárius segítése lesz – jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón.

A bejelentés szerint 2200 katonát küldenek a határra, akik a következő két órában már bevethetők lesznek. Faymann hangsúlyozta: bíznak a rendőrségben, a rendőröknek azonban támogatásra van szükségük.

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár elmondta: amennyiben Németország határellenőrzést vezet be, Ausztriának is ezt kell tenni. Az alkancellár tájékoztatása szerint az ellenőrzés szigorítása a schengeni egyezmény keretein belül történne.

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon – mondta hétfőn az osztrák belügyminiszter.

Johanna Mikl-Leitner – Bécsben is ismertetett brüsszeli nyilatkozata szerint – bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar-osztrák határon, és erről tájékoztatták már az Európai Bizottságot is.

Az még nem tisztázott, hogy melyik határátkelőnél zajlik majd a súlyponti ellenőrzés, amelyet mindazonáltal Ausztria minél előbb meg akar kezdeni – mondta a tárcavezető és hangsúlyozta: az intézkedés is jele annak, hogy létezik közös európai válasz. Úgy vélte: gyors megoldásra van szükség, hiszen egyik állam sem tud maga megküzdeni a menekültáradattal.

A miniszter törekszik arra, hogy magyar kollégájával még hétfőn megbeszélést folytasson a kérdésről, és a jövőbeni közös munkáról, hiszen mint mondta: “erős hidakat kell építenünk”.

Mikl-Leitner szerint jelenleg 18 ezer menekült van Ausztriában, és mióta Németország bejelentette, hogy a szíriai menekültek esetében eltér a dublini egyezmény alkalmazásától, ezrek keltek útnak.

Kapcsolódó Cikkek