EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez

Salzburg, 2015. szeptember 14.
Osztrák rendőrök a salzburgi fő vasútállomáson 2015. szeptember 14-én, miután szeptember 13-án Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. Az intézkedés súlypontja a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek áradatának korlátozása, és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba. (MTI/AP/Kerstin Joensson)

Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és természetesen minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket – közölte az osztrák belügyminiszter szombaton.

Senki nem tudja nekem elmagyarázni, hogy Horvátországban és Szlovéniában miért nem nyújtanak be menekültkérelmet, ezek az országok miért ne lennének biztonságosak – adott hangot értetlenkedésének Johanna Mikl-Leitner a Kronen Zeitung című osztrák napilap online felületén szombat délután megjelent közleményében.

Európában megfelelően érvényesül a védelemhez való jog, de az nem áll fenn, hogy ezt a legvonzóbb országban lehessen igénybe venni – olvasható a nyilatkozatban, amely szerint minden ember, aki nem a biztonságot keresi, hanem a gazdasági érdek hajtja, gyorsan meggondolja majd, hogy bevállalja-e ezt a rizikót.

Az üldözötteknek a kvóta szerinti uniós elosztás biztonságot és védelmet nyújt, azonban a gazdasági bevándorlóknak bizonytalanságot jelent – áll a nyilatkozatban. A miniszter szerint az uniós kvóta és a Szíriához közel lévő menekülttáborok támogatása az emberáradatot viszonylag gyorsan beszüntethetik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.