2018. május 27., vasárnap
Hella

Egyéb

Az ausztrál légierő végrehajtotta első légicsapásait a dzsihadisták ellen

Az ausztrál légierő végrehajtotta az első légicsapásait Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen – erősítette meg szerdán Kevin Andrews védelmi miniszter.

Andrews közlése szerint az ausztrál műveleti csoport két, F/A-18A Hornet típusú harci gépe hétfőn Szíria keleti részén megsemmisített egy páncélozott szállító harcjárművet, amely az Iszlám Állam egyik táborában volt elrejtve.


A célpontot az ausztrál műveleti csoport Boeing E-7A típusú felderítő és parancsnoki gépe azonosította.

A védelmi miniszter elmondta, hogy az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) gépei hétfőn két másik csapást is sikeresen végrehajtottak, egy olajtároló létesítmény, illetve az IÁ egyik harci alakulata ellen.


Canberra néhány nappal ezelőtt közölte, hogy az Iszlám Állam elleni hadjárat hatékonyabbá tétele érdekében kiszélesíti azt a misszióját, amelyet mostanáig csak Irakban végzett az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció részeként. A koalíció szíriai légi hadjáratában eddig az Egyesült Államok, Kanada, Törökország és a Perzsa-öböl menti arab államok vettek részt.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök korábban a már várható lépés indoklásaként azt mondta: “Nem tudjuk legyőzni az IÁ-t Irakban anélkül, hogy egyúttal Szíriában is legyőzzük.”

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter augusztus végén felszólította az európai országokat, hogy még nagyobb számban vegyenek részt az Iszlám Állam elleni szíriai és iraki légicsapásokban, hiszen ily módon tudják segíteni a kontinenst sújtó migrációs válság megoldását. Az Iszlám Állam az oka annak, hogy százezrek indulnak útnak Európába. “Az Európában menedéket keresők több mint 40 százaléka Szíriából érkezik, és nekünk egységes frontot kell képviselnünk a hatalmas tömegek elvándorlását kiváltó terrorszervezetek felszámolása érdekében” – hangsúlyozta a tárcavezető akkor újságírók előtt.

Kapcsolódó Cikkek