EUR: 308,74 Ft
CHF: 285,09 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Életmód

Az érszűkület négy legfontosabb tünete

Illustration of the journey of nanoparticles in the human body. Nanoparticles that are inhaled (found in some paint, plaster and composite materials) remain mostly in the trachea and bronchial tubes, although some find their way to the lungs. Nanoparticles that are ingested (found in some cocoa powders, dairy desserts, sweets, white vinegar) make their way to the stomach and the small intestine. Some nanoparticles penetrate via the skin (present in some cosmetics, sun creams, shampoos, foundation cream, deodorants, band aids). These nanoparticles can enter the blood flow and lymph system and settle on a long term basis in the brain, liver, kidneys and heart causing allergic reactions, swelling and running the risk of causing cancer of the liver, kidney and heart. This has been proven in animals and questions about the effects on man can be raised., Image: 178445693, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

(fotó: Profimedia/REdDot)

A köztudatban az érszűkületet a végtagzsibbadással vagy a végtagok  fázásával kötik össze. Pedig a terhelésre jelentkező lábfájdalom is jellemző erre a betegségre. Milyen tünetek esetén gyanakodjunk érszűkületre?

 

 

 

 

1. A lábfájás a legjellemzőbb tünet. Figyeljünk oda, ha például hosszú gyaloglás vagy lépcsőzés után feszítő vagy görcsös combtájéki fájdalom jelentkezik , ami pihenésre múlik. Kezdetben ez a tünet csak nagyobb megterheléskor jelentkezik, később, az érszűkület előrehaladtával a fájdalom nélkül megtett távolság egyre csökken.

2. A hideg végtagok is gyanúsak lehetnek. Az elégtelen kiskeringésre utaló jel lehet a kezek, lábfejek hűvössége. A hidegségérzés a zsibbadás mellett gyakori tünete a cukorbetegség szövődményeként fellépő idegi károsodásnak is.

3. A töredezett körmök is gyakori tünetek. Ez szintén elégtelen kiskeringésre utalhat.

4. A végtagi fekély, vagyis a lábakon és a kezeken nem megfelelően gyógyuló sebek, fekélyek súlyos tünetet jelentenek, különösen dohányosoknál és cukorbetegeknél.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden napra három tojás

  Minden napra három tojás

  A tojásszövetség tiszta vizet öntött a pohárba, rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást.

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

 • Negyven fölött jobb a szex

  Negyven fölött jobb a szex

  Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.