EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Külföld

Az Európai Bizottság elállhat a kötelező kvóták tervétől

Horgos, 2015. szeptember 16.
Illegális bevándorlók kövekkel dobálják a magyar rendőröket Horgos 2 határátkelőnél 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket Szerbia felől dobáló illegális bevándorlókkal szemben.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az Európai Bizottság egyes keleti tagállamok, köztük Magyarország ellenkezése miatt elállhat azon tervétől, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az Európai Unió országaiban – jelentette szerdán bizottsági forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

A hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó forrása szerint a kötelező kvóták bevezetése “már nem opció”. Ehelyett a Reuters szerint a 120 ezres szám megtartásával ugyan, de önkéntes alapon oszthatnák el a menekülteket az uniós tagállamok között.

A Reuters jelentése idézte Dimitrisz Avramopuloszt, a migrációs ügyekben illetékes görög EU-biztost is, aki szerdán az Európai Parlamentben azt mondta: a bizottság célja az európai egység biztosítása a kérdésben.

“Ha Magyarország nem akar részese lenni (az áthelyezési programnak), akkor más országokból is át tudunk helyezni menedékkérőket. Egyáltalán nincs hiány jelenleg Európában a menekültekből” – idézte a Reuters egy bizottsági forrását.

A kötelező kvótarendszert Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Románia és Lengyelország is ellenezte. A terv szerint a tagállamok gazdasági ereje és lakosságszáma arányában osztanák el köztük a Görögországba, Olaszországa és Magyarországra érkezett menekülteket.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg külügy- és bevándorlási minisztere, Jean Asselborn a kedden a kérdésben tartott tanácsülést követően még azt mondta, hogy bár kétségkívül nem minden tagállam támogatja további 120 ezer menedékkérő szétosztását a tagállamok közül, de a lisszaboni szerződés értelmében erre nincs is feltétlenül szükség, a kérdésben minősített többséggel meg lehet hozni a döntést, az elvi egyetértés pedig mind a tagállamok számát, mind lakosságuk arányát tekintve nagyon széleskörű.

Kapcsolódó Cikkek