EUR: 308,46 Ft
CHF: 285,28 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Belföld

Az unió képtelen a döntéshozatalra

Nemzetközi szolgálati jelentések alapján terrorveszély lehetőségével is számolni kell, a migrációs hullám nem álprobléma – nyilatkozta Molnár Zsolt a Lokálnak. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint helyes volt a kormányzati előrejelzés, és mostanra egyértelművé vált, hogy az Európai Unió képtelen jó döntést – vagy egyáltalán döntést – hozni a menekültkérdésben. 

Molnár Zsolt, MSZP, Nemzetbiztonsági bizottság, MTI Fotó: Bruzák Noémi

Molnár Zsolt (Fotó: Bruzák Noémi, MTI)

A szocialista politikus lapunk kérdésére elmondta, mára kiderült, téves volt az a korábbi ellenzéki vélemény, miszerint a migráció középpontba állítása csupán álprobléma. Meglátása szerint a kormány már tavasszal helyesen prognosztizálta az ebben mutatkozó trendeket, de azt is hozzátette, éppen a korai felismerés miatt tartja hibának, hogy még nem sikerült hatékony választ találni. – A honvédség bevetésére az MSZP nyitott, ehhez azonban az alaptörvény módosítását tartja szükségesnek, amit adott esetben hajlandó támogatni – vetítette előre Molnár Zsolt.

Igaz, az EU is rosszul vizsgázott a migrációs probléma kezelésében – jelentette ki Molnár Zsolt a Lokálnak. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke úgy látja, a közösség elvből elutasít minden átmeneti lépést, ehelyett egy csapásra oldaná meg a helyzetet. – Csakhogy Brüsszel eközben elfelejtett dönteni, pedig a bevándorlás kérdése mind az unión belül, mind pedig azon kívül egyre sürgetőbben várja a választ – emelte ki. A politikus ugyanakkor azt is leszögezte, szerinte az EU már csak a finanszírozás kapcsán is megkerülhetetlen tényező a probléma kezelésében, ezért nincs más út, csak a tagállami szintű közös gondolkodás.

Röszke, 2015. augusztus 30. Migránsok a Röszke melletti vasúti átjárónál, a magyar-szerb határon 2015. augusztus 30-án reggel. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ez azért is egyre égetőbb, mert nemzetközi titkosszolgálati és rendőrségi dokumentumok szerint számolni kell a terrorszervezetek megjelenésével Európában. Molnár ennek kapcsán kijelentette, hogy egyelőre nincs szó direkt cselekmények tervezéséről, de az ezekhez szükséges logisztika megkezdésének már látható jelei vannak.

– Hídfőállások kialakításáról beszélünk, mint láttuk ezt Bosznia esetében, ahol az Iszlám Állam már jelen van – emlékeztetett. Azt is elmondta, a szerbbosnyák határ közelében történtek akciók a terroristagyanús elemek kiszűrésére. – Az ilyen személyek beszivárgásával itthon is kell számolni, még akkor is, ha nem Magyarország, hanem Nyugat-Európa a céljuk – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Fordulat a Teréz körúti robbantó ügyében?

  Nagyszülei szerint nincs valódi bizonyítékuk a hatóságoknak a Teréz körúti robbantással gyanúsított P. László ellen, sőt szerintük olyan új információ került a hatóság kezébe, amely nyomán hamarosan szabadon engedik az előzetes letartóztatásba helyezett unokájukat.

 • Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Gyurcsányozással indult a balos összefogás

  Az ígéretek szerint a héten megkezdődnek a tárgyalások a baloldali pártok között, hogy másodjára is megkíséreljenek összeállni, most a 2018-as országgyűlési választásokra.

 • Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  Vona Gábor a török nácik jóbarátja

  A Jobbik elnöke elismerte, hogy “jó kapcsolata van” a török Nacionalista Mozgalom Párttal. Ez az a tömörülés, amely a háttérből támogatja a Szürke Farkasok névre hallgató terrorista sejtet.