EUR: 309,46 Ft
CHF: 285,71 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Életmód

Bosszantó kór a fülzúgás

fotó:Profimedia/REdDot

Fotó: Profimedia/REdDot

Képzelje el, hogy a nap huszonnégy órájában egy autó riasztójának éles hangja mellett éli a mindennapjait, vagy épp halk, morajló hangot hall egész nap, szünet nélkül. A fülzúgás tünetei gyakrabban jelentkeznek idősebbeknél, de nem a kor az egyetlen rizikótényező.

A fülzúgás tüneteit változatosan írják le a betegek, és a kiváltó tényezők is eltérők lehetnek. A kor előrehaladtával jelentkező fülzúgás gyakori panasz, de a tünetek fiatalabb korban is jelentkezhetnek – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A betegség jelentősen rontja az érintettek életminőségét: zavarja az éjszakai alvást, emiatt nappali fáradtság, koncentrációs zavarok jelentkezhetnek.

A fülzúgás férfiak körében gyakrabban fordul elő, kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, a stresszes életmód, a magas vérnyomás és az érszűkület, de bizonyos gyógyszerek is előidézhetik: antibiotikumok, a rákgyógyításban használt készítmények vagy vizelethajtók szedése mellett is kialakulhat fülzúgás, emellett gyakran jelentkezik poszttraumás stressz-szindrómás betegeknél is. Bármilyen okból kialakuló belsőfül-vérellátási zavar hatására is létrejöhet, gyakran halláscsökkenés mellett. Fülzúgást okozhatnak a nyaki csigolyák elváltozásai, a fogászati rendellenességek és az élvezeti szerek is, de jelentkezhet fülkürthurut, középfülgyulladás, valamint fülműtét szövődményeként is.

A munkavédelmi előírások betartása, a zajvédő használata hasznos segítség a megelőzésben azok számára, akik például munkahelyükön rendszeresen zajos környezetben tartózkodnak. A normális keringés és a vérerek egészségének megőrzése a fülzúgás megelőzésében is segíthet, ehhez javasolt a rendszeres sportolás.
Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami a már kialakult fülzúgás kezelésében is lényeges.
A rendszeres, túl hangos zenehallgatás sem javasolt, ha szeretnénk megőrizni hallásunk épségét.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden napra három tojás

  Minden napra három tojás

  A tojásszövetség tiszta vizet öntött a pohárba, rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást.

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

 • Negyven fölött jobb a szex

  Negyven fölött jobb a szex

  Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.