2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Belföld

Egy hónap alatt öt százalékpontot javított a Fidesz

Augusztus közepe óta a Fidesz-KDNP népszerűsége öt százalékponttal, 34 százalékra erősödött, a kormánypártok tábora a legutóbb egy éve volt ilyen nagy – derül ki a Nézőpont Intézet – a Magyar Idők napilap megrendelésére készül – közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeit hétfőn juttatták el az MTI-hez.

A közlemény szerint az illegális bevándorlás elutasítása és a kormányzati bevándorláspolitika támogatása június óta egyre inkább pártkötődéseken átívelő üggyé vált, “a tartós stabilizáció után vélhetően ennek is köszönhető” a Fidesz-KDNP táborának szeptemberi erősödése. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében az augusztus közepi 29 százalékról szeptember végére 34 százalékra erősödött.


A szeptember 19. és 24. között, ezer ember részvételével készült reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesz-KDNP tábora tavaly szeptemberben, a tervezett internetadó bejelentése előtt volt a legutóbb ilyen erős.

A felmérés szerint a Jobbikkal 17 százalék szimpatizál, ami – mint írták – statisztikailag megegyezik az augusztusi 15 százalékkal. Az MSZP, a DK és az LMP támogatottsága egyaránt a statisztikai hibahatáron belül, egy-egy százalékponttal csökkent. A szocialistákkal így a teljes népesség 8, a DK-val 5, míg az LMP-vel 4 százaléka szimpatizál. Az Együtt támogatottsága ezúttal is egy százalékos, míg az egyéb pártot támogatók aránya összesen 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében az augusztusi 34 százalék után most a teljes népesség 28 százalékát teszik ki, a Fidesz-KDNP így vélhetően innen erősödött – áll az összegzésben.


A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 26, az MSZP 9, a DK 8, az LMP 6, az Együtt 2, a Liberálisok 1, az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig 4 százalékos. A Fidesz-KDNP ezzel a potenciális szavazók között is erősített, a migránskérdés ugyanis tartósan aktivizálta a kormánypártok szimpatizánsi táborát. Ezzel szemben a DK-támogatókat elbizonytalanította a bevándorlási helyzet: a párt potenciális szavazótábora 5 százalékponttal csökkent – írták.

A kutatásból az is kiderül, hogy a teljes népesség körében egy hét alatt 18 százalékponttal, 55 százalékról 73 százalékra nőtt a magyar-szerb zöldhatáron létesített biztonsági határzár támogatottsága. Hozzátették: a határvédelemmel való elégedettséget mutatja az is, hogy a kerítés román és horvát határszakaszok irányába való bővítését csaknem azonos mértékben, 71 százalékban támogatják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten. A leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli értékek is lehetnek, s a maximumok is fagypont körül alakulnak. Többször várható havazás is, Szenteste napján inkább napsütéses idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott – mondta el a Fidesz frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.

 • Újabb jobbikos plakátcsalás van keszülőben

  Újabb jobbikos plakátcsalás van keszülőben

  Újra duzzad a jobbikos plakátbotrány, a pártsajtójának küldött közleményben”azt állítja, hogy a héten eladta azokat a plakáthelyeket, amelyekhez a Jobbik áron alul jutott hozzá de azt, hogy kinek és mennyiért egyelőre kérdéses.