EUR: 309,15 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Külföld

Egyre nő a feszültség Horvátországban

Tovarnik, 2015. szeptember 16.
Szerbián keresztül érkezett és őrizetbe vett illegális bevándorlókat őriznek horvát rendőrök a kelet-horvátországi Tovarnik rendőrsége előtt 2015. szeptember 16-án. A bevándorlók első csoportjai most érkeztek meg Horvátországba, mert az eddigi tranzitország, Magyarország az előző nap lezárta a szerbiai határát. (MTI/AP/Darko Bandic)

Folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországba és a feszültség is egyre nő. Az illegális bevándorlók türelmetlenek és tovább akarnak menni – jelentette a horvát sajtó csütörtökön.

Feszült a helyzet baranyai háromszögben lévő bezdáni-kiskőszegi határátkelőnél. A migránsok nem akarnak regisztrálni, és az Eszék melletti csepényi (Cepin) befogadóállomás is megtelt. A hatóságok most a pélmonostori (Beli Manastir) laktanyát próbálják alkalmassá tenni fogadásukra.

A migránsok megpróbálták áttörni a rendőrkordont, hogy felszálljanak a buszokra, amely tovább viszi őket – tájékoztatta az MTI-t telefonon Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese.

A tovarniki határátkelőnél sem jobb a helyzet. A Vecernji list című horvát napilap szerint a migránsok a tovarniki vasútállomáson azt kiabálták, hogy ha hamarosan nem érkezik vonat, áttörik a rendőrségi kordont.

Az egyik zágrábi befogaóállomáson a hatóságok megpróbálták kiköltöztetni azokat a migránsokat, akik korábban lépték át illegálisan a horvát határt és már több éve ott laknak. Kutinára akarták szállítani őket. Az állomáson lakók WC-papírt dobáltak ki az ablakon, a horvát közszolgálati televízió operatőrét pedig kővel dobta meg az egyik migráns, aki “Mindannyiótokat megöllek!” felkiáltással félmeztelenül rohant ki az épületből. Angela Merkel német kancellár nevét és a Freedom, Freedom (Szabadság, Szabadság) szavakat skandálják – jelentette a Nova Televízió internetes oldalán.

A migránsok mihamarabb szeretnének Zágrábba érni, és onnan továbbmenni Szlovéniába. Szerda éjszaka és csütörtökön 6500 illegális bevándorló érkezett Horvátországba.

Kapcsolódó Cikkek