EUR: 317,67 Ft
CHF: 270,54 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Ezentúl gyorsabban utalhatunk pénzt

Tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása, sikeresen elindult a bankok közötti átutalások napi 10-szeri feldolgozása a Giro Zrt.-ben hétfőn, amellyel átlagosan 1 óra alatt jutnak el a címzettekhez a napközben benyújtott átutalások – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a tulajdonában álló Giro Zrt. közös közleményben az MTI-vel hétfőn.

A korábban bejelentett menetrendnek megfelelően, zökkenőmentesen, 5-ről 10-re emelkedett a napközbeni fizetéseket feldolgozó rendszer elszámolási ciklusainak száma.


Közölték, hogy ezzel együtt módosult a Giro Zrt. által üzemeltetett bankközi klíring rendszer üzemideje is: így reggel az eddiginél egy órával korábban, jellemzően már 8 órára elérhető a címzettek számláin az előző nap késő délután és este, valamint hétvégén indított átutalások összege. Délután pedig fél órával hosszabb ideig, 17 óráig fogadja be a rendszer az átutalási megbízásokat, lehetőséget teremtve arra, hogy a bankok is meghosszabbítsák az ügyfelek számára a megbízások beadási határidejét.

A közlemény emlékeztet: a Giro Zrt. 2014 júliusától áll az MNB tulajdonában.


A tájékoztatás szerint a tulajdonszerzéssel az MNB elkötelezettségét fejezte ki a pénzforgalom hatékonyságának fejlesztése mellett, amelyet a fizetéseket feldolgozó elszámolás-forgalmi rendszer fejlesztésén keresztül tulajdonosként sokkal határozottabban tud befolyásolni. Az MNB pénzforgalmi fejlesztési céljaival összhangban került sor tavaly ősszel a Giro Zrt. stratégiájának megújítására.

A megújult stratégiában megfogalmazott célok végrehajtásának egyik lépése a napközbeni elszámolási ciklusok számának jelenlegi emelése és az üzemidő meghosszabbítása. A pénzforgalom gyorsításának rövid távú célja a jelenlegi keretek maximális kihasználásával megvalósult, további fejlődés hosszabb távon az azonnali fizetési rendszer bevezetésével érhető el.

Az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozását az MNB a Giro Zrt.-vel szorosan együttműködve megkezdte – írták.

Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Giro Zrt. Igazgatósága tavaly novemberben fogadta el a társaság új stratégiáját, amelyben szerepel az azonnali átutalási rendszer hazai megvalósítása. A bevezetés előkészítő munkálatait az MNB-vel szoros együttműködésben megkezdte a Giro. Az azonnali fizetési rendszer bevezetése nagy áttörést hozhat az innovatív fizetési módok – így a mobil fizetések – hazai terjedésében, vonzóbbá téve a készpénzmentes fizetéseket. Nagy a verseny, egyre több alternatív fizetési lehetőség jelenik meg a piacon – a Giro célja, hogy központi hátteret biztosítson a könnyen, gyorsan és biztonságosan használható innovatív fizetéseknek – mutatott rá Selmeczi-Kovács Zsolt.

A vezérigazgató arról is szólt, hogy a Magyar Nemzeti Bank felelősségteljes tulajdonosként a korábbiaknál is aktívabb szerepet vár el a Giro Zrt-től a pénzforgalom fejlesztésében, hatékonyságának növelésében, továbbá a pénzügyi kultúra színvonalának emelésében. A piaci hatékonyság elősegítése céljából a Giro Zrt. 2015. január 1-jei hatállyal 20 százalékkal csökkentette az átutalások tranzakciós díjait. 2014 során számos, a stratégiájában meghatározott fejlesztésekhez kapcsolódó előkészítő munkát indított el a cég, ezek egyik első – a lakosság és a vállalatok számára is érzékelhető – eredménye a napközbeni elszámolási ciklusok számának növelése – emelte ki a vezérigazgató.

“A bevezetett intézkedésektől azt várjuk, hogy hozzájárulnak az elektronikus tranzakciók számának további növekedéséhez, ezzel növelve a pénzforgalom hatékonyságát és csökkentve a készpénzhasználat jelentős nagyságú társadalmi költségeit” – hangsúlyozta Selmeczi-Kovács Zsolt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Ez óriási!

  A nap képe: Ez óriási!

  Ázsiai elefánt (Elephas maximus) érkezett a Szegedi Vadasparkba, a fiatal bikákat az állatkert Angkort, a khmer templomvárost idéző elefántházának átadásán, május 27-én figyelhetik meg először a látogatók.

 • Saci néni lett az év tanára

  Saci néni lett az év tanára

  Interjút adott a Lokálnak az a budapesti pedagógus, aki a minap egy anyaországi és két külhoni kollégájával együtt kapta meg az Év tanára 2018 címet. A díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot.

 • Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma jár le az a határidő, amit magának szabott a Jobbik elnöki pozíciójáért induló harcban alulmaradt Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere arról dönt, hogy a párt tagja marad-e, vagy a mögötte állókkal más úton indul el.

 • Dübörög a lombikturizmus

  Dübörög a lombikturizmus

  Egyre több külföldi látogat hazánkba, hogy részt vegyen a magyarországi lombikprogramban. Beszámolóikból kiderül, hogy a hazai egészségügyet érő kritikák ellenére a magyarországi meddőségi kezelések, beültetések elvégzésének színvonala  kiemelkedő a közép-európai térségben.