EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Külföld

Finnország fokozza a migránsok ellenőrzését a határon

Tuusula, 2007. november 8.
Finn katona őrködik a tuusulai Jokela gimnáziumnál 2007. november 8-án, az iskolában elkövetett lőfegyveres ámokfutás másnapján. A Helsinkitől 50 kilométerrel északra fekvő, 35 ezer lakosú városban található gimnáziumban egy 18 éves végzős diák, Pekka-Eric Auvinen megölt nyolc embert, további tizenkettőt megsebesített, majd fejbe lőtte magát, és később a kórházban meghalt. (MTI/AP/Peter Dejong)

A finn belügyminiszter bejelentette csütörtökön, hogy az ország hatóságai fokozzák a migránsok ellenőrzését a svéd határon a menedékkérők megnövekedett számára tekintettel.

Petteri Orpo az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrség, a határőrség és a bevándorlásügyi hatóságok fokozottan ellenőrizni fogják a külföldieket a svéd határvidéken, amivel az a céljuk, hogy kapcsolatba lépjenek a hivatalos okmányok nélkül Finnországba érkező valamennyi személlyel, és elirányítsák őket az ország északi részén, a határ közelében lévő befogadóközpontba.

Finnországban az utóbbi időben a menedékkérők számának jelentős növekedését lehet tapasztalni. Túlnyomórészt irakiak érkeznek, és Svédországon, a haparanda-tornói határátkelőn keresztül érik el az országot. A finn bevándorlásügyi hatóságok adatai szerint hetente közel 1200-an lépik át a határt ezen az útvonalon. Finnország az idén 25-30 ezer menedékkérőre számít, ami 7-8-szorosa a tavaly egész évben benyújtott menedékkérelmek számának.

A finn belügyminiszter azt mondta, a kormánynak pillanatnyilag nem áll szándékában visszaállítani az állandó határellenőrzést, ugyanakkor hozzátette: ha szükséges, hazája készen áll ezt megtenni. Orpo beszélt arról is, hogy Finnország szeretné felgyorsítani a menedékkérelmek elbírálását, és azonnal kiutasítani azokat, akik nem jogosultak a menekültstátusra. Ezzel azokra az európai menedékkérőkre utalt, akiknek nincs esélyük arra, hogy menekültstátust kapjanak.

Finnországba viszonylag nagy arányban próbálnak meg eljutni iraki menedékkérők, miután az év első felében benyújtott 548 iraki kérelem 54 százalékát pozitívan bírálták el a finn hatóságok, míg Svédországban 33 százalék volt ez az arány.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.