EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Külföld

Finnország megkezdte a határellenőrzést

Tuusula, 2007. november 8.
Finn katona őrködik a tuusulai Jokela gimnáziumnál 2007. november 8-án, az iskolában elkövetett lőfegyveres ámokfutás másnapján. A Helsinkitől 50 kilométerrel északra fekvő, 35 ezer lakosú városban található gimnáziumban egy 18 éves végzős diák, Pekka-Eric Auvinen megölt nyolc embert, további tizenkettőt megsebesített, majd fejbe lőtte magát, és később a kórházban meghalt. (MTI/AP/Peter Dejong)

Finnország megkezdte szombaton a Svédországból érkező menedékkérők ellenőrzését az északi Tornio átkelőhelyen. Közben mintegy száz tüntető rövid időre elzárta az átkelőt.

A tüntetők élő láncot alkottak a svéd oldalon fekvő Haparanda és a finn oldalon lévő Tornio beléptetőpont között, hangot adva migránsellenes indulataiknak.

“Zárják le a határt!” – volt olvasható a magasba emelt feliratokon, tiltakozva a Finnországba egyre nagyobb számba érkező migránsok ellen. Az AFP által “szélsőjobboldalinak” nevezett tiltakozókkal szemben ellentüntetők egy csoportja is felsorakozott.

A migránsellenes tüntetők közül egy házaspár az Yle finn állami televíziónak így fogalmazott: “Ellenezzük, hogy ilyen sok menedékkérő érkezzen Finnországba, hiszen ők biztonságos európai országokon keresztül utaztak idáig, ott kellett volna maradniuk”.

A tüntetők mindkét csoportja már a délelőtt folyamán békésen feloszlott.

Finnországban az utóbbi időben a menedékkérők számának jelentős növekedését lehet tapasztalni. Túlnyomórészt irakiak érkeznek, és Svédországon, a haparanda-tornói határátkelőn keresztül érik el az országot. Az idén már több mint 11 ezer menedékkérő érkezett, főleg Irakból, a finn bevándorlásügyi hatóságok adatai szerint most már hetente közel 1200-an lépik át a határt ezen az útvonalon. Az év végéig 25-30 ezerre is nőhet a számuk, ami hét-nyolcszorosa a tavalyinak, amikor 3600 ember kért menekültstátust.

Finnországba viszonylag nagy arányban próbálnak meg eljutni iraki menedékkérők, miután az év első felében benyújtott 548 iraki kérelem 54 százalékát pozitívan bírálták el a finn hatóságok, míg Svédországban 33 százalék volt ez az arány.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.