EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Franciaország nem fog habozni visszaállítani a határellenőrzést

Párizs, 2015. szeptember 16.
Manuel Valls francia belügyminiszter beszél a menekültválságról a nemzetgyűlésben rendezett vitában a párizsi parlamentben 2015. szeptember 16-án. Valls kijelentette, hogy Franciaország vissza fogja állítani a határellenőrzést, amennyiben az szükségessé válik a következő napokban vagy hetekben. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Franciaország “nem fog habozni” visszaállítani átmenetileg a határellenőrzést, amennyiben az szükségessé válik a következő napokban vagy hetekben – mondta szerdán Manuel Valls francia miniszterelnök a menekültválságról a nemzetgyűlésben rendezett vitában.

“Tavasszal már átmenetileg visszaállítottuk a (francia-olasz) határon az ellenőrzést, és nem fogunk habozni újra megtenni a schengeni szabályoknak megfelelően, minden olyan esetben, amikor a körülmények azt követelik, és ha szükséges az elkövetkező napokban vagy hetekben” – fogalmazott a miniszterelnök.

Manuel Valls védelmébe vette Schengen “megerősítését”, amely lehetővé teszi az emberek szabad áramlását az Európai Unióban.

“Schengen az emberek szabad áramlását jelenti. Az identitásunk, a biztonságunk egyik eleméről van szó. Schengen azonban a külső határok ellenőrzését is jelenti, különben az egész nem működik” – hangsúlyozta.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 900 új munkahelyet hoz létre a határrendészetnél az illegális bevándorlás elleni küzdelem részeként.

Franciaország idén eddig 16 ezer illegális bevándorlót toloncolt ki, tavaly egész évben utasítottak ki 15 ezer külföldit. Ennek kapcsán Manuel Valls a “példátlan és szükséges erőfeszítésről” beszélt annak érdekében, hogy “a migrációs politika tartható és a menekültjog megőrizhető legyen”.

Azt is jelezte, hogy jövőre 279 millió euróval többet fordít a kormány a menekültek és a menedékkérők elhelyezésére, 2017 végig pedig mintegy 600 millió eurót költ arra a 24 ezer menekültre, akinek a befogadására elkötelezte magát a következő két évben.

A politikus élesen bírálta a kelet-európai országokat azért, hogy elutasítják a menekültek elosztásáról szóló uniós javaslatot. Emlékeztetett arra, hogy Franciaország minden kelet-európait befogadott, amikor “a kommunista diktatúra és üldöztetések elől menekültek el”.

“Most mindenkinek ki kell vennie részét az erőfeszítésből, a kapacitásai függvényében természetesen. (…) A szolidaritás mindenkire vonatkozik, máskülönben az európai projekt lényege omlik össze” – fogalmazott a kormányfő.

“Egyesek azt mondják, hogy mindent be kell zárni. Aki ezt mondja, az behunyja a szemét a menekültek előtt, akik a kapuinknál halnak meg. Mások ennek az ellentétét fogalmazzák meg, azaz mindent ki kell nyitni. Aki ezt mondja, az a valóság és a francia társadalom nehézségei előtt hunyja be a szemét. Az én dolgom és a kormányé az, hogy tisztán lásson” – mondta Manuel Valls.

A felmérések szerint a menekültek befogását illetően megosztott a francia társadalom, a határellenőrzés visszaállítását a menekültáradat feltartóztatására viszont nyolcvan százaléka támogatja a BFM hírtelevízióban szerdán ismertetett közvélemény-kutatás szerint.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.