2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Külföld

Javultak a szlovák-magyar kapcsolatok a szlovák lakosság szerint

Szlovákia lakosságának mintegy fele szerint az elmúlt években javultak a szlovák-magyar kapcsolatok – derült ki egy friss felmérésből, melynek eredményeit hétfőn ismertette a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap.

A szeptember elején végzett közvélemény-kutatás során a “Hogyan fejlődtek az elmúlt tíz évben Szlovákia és Magyarország kapcsolatai, javultak vagy romlottak?” kérdést tették fel a felmérés résztvevőinek.


A válaszadók 44,9 százaléka úgy véli, javultak a kapcsolatok. A megkérdezettek 30,6 százaléka szerint a szlovák-magyar kapcsolatok a vizsgált időszakban nem változtak, ugyanakkor 10,3 százalékuk azt állította, hogy a kétoldalú kapcsolatok romlottak az elmúlt évtizedben.

A Szlovákiában élő magyarok és a többségi szlovákok viszonyának alakulását illetően a megkérdezettek 42,2 százaléka állította azt, hogy javult a kölcsönös viszony, 30,6 százalékuk szerint nem állt be változás, 11,1 százalékuk pedig azt mondta, hogy romlott a viszony az elmúlt évtizedben.

A felmérés résztvevői túlnyomó többségének mindazonáltal meggyőződése, hogy Szlovákiában a szlovákok és az ott élő magyarok egymáshoz fűződő viszonya jó. A megkérdezettek 85,2 százaléka vélekedett így, míg 7,6 százalékuk azt felelte, hogy rossz a viszony, 7,2 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a feltett kérdésre.

Kapcsolódó Cikkek

  • Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Leves miatt bukott le egy gyilkos

    Levesválasztása buktatott le egy gyilkost Indiában: a bűntett elkövetője ugyanis, aki ellopta áldozata személyazonosságát, vegetáriánus ételt kért egy kórházban.

  • Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    Berlin sem osztja Tusk kvótaügyi véleményét

    A német kormány nem osztja az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak azt a véleményét, miszerint a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer nem érte el a célját, és a jövőben a tagállamok teljes egyetértésével kell dönteni az ügyben – mondta szerdán Berlinben egy német kormányzati forrás.