EUR: 319,84 Ft
CHF: 276,61 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld

Javultak a szlovák-magyar kapcsolatok a szlovák lakosság szerint

Szlovákia lakosságának mintegy fele szerint az elmúlt években javultak a szlovák-magyar kapcsolatok – derült ki egy friss felmérésből, melynek eredményeit hétfőn ismertette a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap.

A szeptember elején végzett közvélemény-kutatás során a “Hogyan fejlődtek az elmúlt tíz évben Szlovákia és Magyarország kapcsolatai, javultak vagy romlottak?” kérdést tették fel a felmérés résztvevőinek.


A válaszadók 44,9 százaléka úgy véli, javultak a kapcsolatok. A megkérdezettek 30,6 százaléka szerint a szlovák-magyar kapcsolatok a vizsgált időszakban nem változtak, ugyanakkor 10,3 százalékuk azt állította, hogy a kétoldalú kapcsolatok romlottak az elmúlt évtizedben.

A Szlovákiában élő magyarok és a többségi szlovákok viszonyának alakulását illetően a megkérdezettek 42,2 százaléka állította azt, hogy javult a kölcsönös viszony, 30,6 százalékuk szerint nem állt be változás, 11,1 százalékuk pedig azt mondta, hogy romlott a viszony az elmúlt évtizedben.

A felmérés résztvevői túlnyomó többségének mindazonáltal meggyőződése, hogy Szlovákiában a szlovákok és az ott élő magyarok egymáshoz fűződő viszonya jó. A megkérdezettek 85,2 százaléka vélekedett így, míg 7,6 százalékuk azt felelte, hogy rossz a viszony, 7,2 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a feltett kérdésre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadon engedték Harvey Weinsteint

  Szabadon engedték Harvey Weinsteint

  Vádemelés után egymillió dollár óvadék ellenében egy New Yorki bíróság pénteken szabadon engedte Harvey Weinsteint, akit a nap folyamán tartóztattak le nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt.

 • Letartóztatták Harvey Weinsteint!

  Letartóztatták Harvey Weinsteint!

  Nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt letartóztatták Harvey Weinstein producert – jelentette be pénteken a New York-i rendőrség.

 • Kukásautót loptak a szemétszállítók

  Kukásautót loptak a szemétszállítók

  Előállítottak pénteken Párizsban két szemétszállítót a fővárosi önkormányzat hajnalban ellopott egyik kukásautójában. A gyanúsítottak a kamion tartalmát Emmanuel Macron államfő pártjának, a Köztársaság lendületbennek (LREM) a székháza előtt próbálták meg kiönteni – közölték rendőrségi források.