2017. december 18., hétfő
Auguszta

Belföld

Közösen működtetik a magyar és a román légteret

Közösen működteti a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. és a romániai ROMATSA a két ország légterét egy új, határokon átívelő, szabad légtérhasználatot biztosító koncepció alkalmazásával.

A HungaroControl szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a repülőgépek a lehető legrövidebb útvonalakon, az eddigi töréspontok kiküszöbölésével repülhetnek a két ország légterének be- és kilépő pontjai között.


Az együttműködéssel létrejött, megközelítőleg 1000 kilométer kiterjedésű légtérben a járatok üzemeltetői nem az előre kijelölt, kötött útvonalakhoz igazodva, hanem azoktól függetlenül, szabadon, a számukra legkedvezőbb módon tervezhetik meg repüléseiket. Így a repülőgépeknek kevesebb üzemanyagra lesz szükségük, ezáltal több utast vagy árut szállíthatnak, időt és energiát spórolnak meg. A szolgáltatás elsősorban a hosszabb távon közlekedő járatok számára előnyös – olvasható a szakszolgálat közleményében.

A két ország légterének együttes működtetése az első közép-európai, határokon átívelő szabad légtérhasználatot biztosító koncepció, amely a térségben eddig egyedülálló módon két, úgynevezett funkcionális légtérblokkban működő szolgáltató különböző irányító rendszereinek használatával valósult meg.

A szolgáltatás éjféltől reggel hat óráig 105 ezer és 660 ezer láb (3 ezer és 20 ezer méter) magassági értékek között vehető igénybe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egészségügyi ösztöndíjprogramot indít a kormány

  Egészségügyi ösztöndíjprogramot indít a kormány

  Az egészségügyi intézmények szakdolgozói állományának erősítése érdekében 4,4 milliárd forint felhasználásával ösztöndíjprogram indul azok számára, akik vállalják egészségügyi szakképesítés megszerzését – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

 • Tizenegyezer rászoruló kap élelmiszercsomagot decemberben

  Tizenegyezer rászoruló kap élelmiszercsomagot decemberben

  Tizenegyezer rászoruló kap tartós élelmiszereket decemberben az országban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Szobon, ahol hátrányos helyzetű gyermekes családoknak adtak át ilyen csomagokat.

 • Balog Zoltán: Magyarország büszke nemzetiségei erősödésére

  Balog Zoltán: Magyarország büszke nemzetiségei erősödésére

  Magyarország büszke arra, hogy nemzetiségei identitása, öntudata, önismerete folyamatosan erősödik, és a magukat nemzetiséginek vallók száma folyamatosan nő – mondta az emberi erőforrások minisztere a nemzetiségekért díjak átadásán, hétfőn a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen.